Tilburg,
15
april
2021
|
10:54
Europe/Amsterdam

Grensoverschrijdend gedrag journalist op intro-kamp

Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) heeft studenten en medewerkers een brief gestuurd over het grensoverschrijdend gedrag van een NOS-journalist op een introductiekamp in 2014. Aanleiding zijn de geruchten die hierover gisteren via Twitter naar buiten kwamen.

Ook verschillende media hebben er inmiddels over bericht. De journalist zou op ongepaste wijze aan het flirten zijn geweest met mannelijke eerstejaarsstudenten.

De man is later op zijn gedrag aangesproken door toenmalig FHJ-directeur Marjo Spee. Zij deelde hem daarbij mee dat hij niet langer welkom was bij introductie-activiteiten.

De huidige FHJ-directeur Gerrie ZwartjesBoekje te buiten
Volgens de brief, ondertekend door Gerrie Zwartjes die sinds anderhalve maand directeur van FHJ is, was de journalist die avond op eigen initiatief aanwezig. Als oud-student woonde hij een forum bij met ‘mensen uit het vak’, dat afgesloten werd met een borrel.

Daarbij zou de man zijn boekje te buiten zijn gegaan. Een ingewijde meldt dat eerstejaarsstudenten voor hem werden gewaarschuwd door ouderejaars. 

Reacties op Twitter
De zaak kwam aan het licht nadat eerder deze week commotie was ontstaan over soortgelijke berichten over D66-Kamerlid Sidney Smeets. Een oud-FHJ-student deelde vervolgens dinsdag zijn ervaringen met de NOS-journalist op Twitter.

Hij kreeg daarop gisteren diverse reacties van mensen die meldden dat hen hetzelfde was overkomen. Naar aanleiding daarvan besloot de FHJ-directeur met een brief aan studenten en medewerkers te komen.

Vertrouwenspersoon mee
Daarin staat dat later is besloten om alleen nog studenten, docenten en genodigde sprekers toegang te geven tot de intro-activiteiten. ‘Ook maakt voortaan een vertrouwenspersoon deel uit van het begeleidingsteam van het introductiekamp.’

Tevens gaan Zwartjes en teamleider Jelle Klipp van de propedeuse binnenkort hierover in gesprek met RAAK, de studievereniging van de opleiding Journalistiek: “Want ik kan me voorstellen dat studenten hierover willen doorpraten. Mochten zich naar aanleiding van dit voorval nog studenten bij ons melden, dan gaan we daarmee individueel in gesprek."

De ontstane commotie heeft zeker zijn weerslag op studenten en medewerkers, vertelt de directeur. "Je wilt als opleiding een veilig studeer- en werkklimaat bieden. Vandaag hebben we een online studiedag en daarbij heb ik iedereen opgeroepen om signalen die zij opvangen altijd bij ons te melden." 

De hoofdredactie van de NOS heeft laten weten de zaak in onderzoek te hebben. [Tim Durlinger]  

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
CB
15
April
2021
Ik word al misselijk bij de gedachte. Heel veel sterkte aan de oud-student! Goed dat je je ervaringen gedeeld hebt. Zulke dingen mogen niet onbenoemd blijven!