Eindhoven,
08
november
2022
|
13:58
Europe/Amsterdam

Graadje koeler en geen nieuwe meubelen meer

In de winter de verwarming een standje lager, in de zomer de airco een standje hoger. En vanaf 2030 wordt geen enkel nieuw kantoormeubel meer aangeschaft: alleen nog meubilair dat tweedehands of refurbished is. Dat zijn de nieuwste duurzaamheidsmaatregelen van Fontys.

Duurzaamheid stond al hoog in het vaandel bij Fontys Hogeschool, de inflatie en de veel hogere energieprijzen hebben het ook een financiële impuls gegeven. Door maatregelen in de eigen ‘klimaatinstallaties’ is al 380.000 m³ aardas bespaard. Maar de huidige stand van zaken is dat dit jaar de kosten voor stroom en elektra al 1,1 miljoen euro hoger liggen dan vorig jaar door de gestegen energieprijzen. Dat geld gaat dus niet naar het onderwijs zelf. 

Daarom worden nu nieuwe maatregelen ingevoerd, allereerst als het gaat om het energieverbruik. De temperatuur in de gebouwen, die via verwarming en airco tot nu toe op een constante 22 graden celsius werd gehouden, wordt verlaagd naar 20 graden celsius. En als het in de zomermaanden warm is, gaat de airco voortaan later aan.

Verlichting
De nieuwste Fontysgebouwen zijn al volgens duurzame en slimme principes gebouwd en ingericht: die kennen zonnepanelen en lampen die vanzelf uitgaan als er niemand in de bewuste ruimte is. Dat geldt niet voor de oudere gebouwen. 

Daar gelden de voor de hand liggende maatregelen : zorg dat licht en digitale schermen uit zijn bij het verlaten van een ruimte, zet de thermostaten omlaag en laat geen ramen open als de verwarming ondertussen loeit. Vind je het als medewerker of student dan koud in de lokalen? Doe een trui aan of een sjaal om.  

Wat dit pakket aan maatregelen aan bezuinigingen en energiebesparingen gaat opleveren, is volgens een woordvoerster van H&F nu nog niet te zeggen. Dat kan pas over enige tijd gemeten worden. En het hangt ook af van de ontwikkeling van de energieprijzen. 

Circulair meubilair
Daarnaast gaat Fontys ook iets doen aan het meubilair. Met Workbrands en Gispen zijn twee nieuwe leveranciers geselecteerd voor het leveren van duurzaam en circulair meubilair en interieuradvies. Een projectgroep stelde een duurzaamheidsvisie voor meubilair vast die neerkomt op ‘het maximale halen uit het eigen bestaande meubilair en uit de markt van bestaand meubilair’. 

De ambitie is om geen nieuw meubilair meer in te kopen en in te zetten op 100 procent herinzetten van bestaand meubilair. Dat gaat niet van de een op de andere dag, vandaar dat als streefdatum 2030 is bepaald. [Jan Ligthart]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Geert van Iersel
11
November
2022
20 Graden is nog steeds vrij warm. Ik zou het niet erg vinden als we naar 18 gingen. Problematisch is daarbij wel dat in het gebouw waar ik werk de temperatuur verschilt van ruimte tot ruimte. De verwarming en airconditioning werken niet gelijkmatig doorheen het gebouw.
Freddy Hurkmans
11
November
2022
18 graden is wel erg fris als je stil zit. Voor veel docenten is dat waarschijnlijk prima te doen, maar als student lijkt me dat vervelend.

Ik zou zelf voor 19 graden kiezen, dat is prima een aantal uren vol te houden. En tussendoor vaker wat bewegen voor lichaamswarmte is tevens goed voor je concentratie.