Rens van der Vorst,
27
november
2020
|
10:25
Europe/Amsterdam

Goede-doelen-selfkickers

Ooit werd ik gevraagd voor Alpe d’Huzes. De IT-leverancier zorgde voor alles. Fiets, wieleroutfit, overnachtingen en een sponsorwebsite. In een beleefde e-mail stelde ik dat ik het niet zag zitten om de relatie tussen Fontys en de IT-leverancier te verstevigen over de rug van kankerpatiënten.

Was het misschien mogelijk om het geld dat ze aan mij wilden uitgeven rechtstreeks over te maken aan Alpe d’Huzes? De IT-leverancier reageerde niet enthousiast.

Ik heb het niet zo op goede-doelen-selfkickers. U weet wel, mensen die iets doen wat zwaar lijkt, maar wat ze vooral zelf ontzettend gaaf vinden. En dan moet er ook nog een goed doel aan gekoppeld worden, zodat ze er zeker van zijn dat ze toegejuicht worden. De Kilimanjaro beklimmen. De Iron Man in Hawaï. Met een oldtimer naar Nepal. Luxe liefdadigheid.

Begrijp me niet verkeerd, er zijn veel goede doelen waar ik graag geld aan geef, maar het gaat om dit specifieke type.

Bijvoorbeeld, een vader uit de klas van mijn zoon ging de marathon van New York lopen. Het goede doel was de Cliniclowns en wij mochten sponsoren. Als die man de marathon van Etten-Leur loopt, dan geef ik het dubbele, stelde ik voor. Mijn zoon reageerde niet enthousiast.

Straks, na corona, komen ze natuurlijk twee keer zo hard terug: de goede-doelen-selfkickers. Je kunt ze negeren, maar aan de andere kant: de goede doelen hebben geld nodig! Daarom stel ik voor om een webservice te bouwen, die sponsorgelden verdubbelt als iemand iets niet gaat doen?

www.nietofdubbel.nl

Wie helpt mij?

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Marucha
30
November
2020
Ik doe mee! Helaas werkt de link niet ;0)
Nard
27
November
2020
Hoi Rens,

Tijdens mijn vijf bezoeken aan AD6 zag ik vooral veel mensen die zelf ziek zijn of waren, iemand hebben in hun omgeving die kanker heeft of er aan is overleden. Dit biedt kennelijk steun en dat heb ik zelf ook mogen ervaren. Ik ben benieuwd of niets doen hetzelfde effect heeft, ik sta open voor nieuwe dingen. Daar waren de afgelopen 5 jaar trouwens ook steevast zo'n 50 Fontys Verpleegkunde studenten, die ik en mijn collega's meenamen. Zij verrichtten daar een week lang vrijwilligerswerk en deden wat levenservaring op, best handig. Hopelijk maakt de aandacht die ik nu op me vestig me geen goede-doelen-selfkicker…
Rik
27
November
2020
Hallo Rens en Dick, dank je voor de column, de reactie en interactie. Mooi!
Rens
27
November
2020
Hi Dick,
Dank je voor je reactie. Mijn blik is weer verruimd... (kan ik soms wel eens gebruiken)
Dick v L
27
November
2020
Beste Rens,

Ik ben blij te lezen dat het je kennelijk zo goed gaat. Uit je bericht benader je namelijk acties zoals Alpe DuZes als acties 'die ze vooral zelf gaaf vinden,' gekoppeld aan geld ophalen voor een wenselijk algemeen doel. Ik gun je deze versimpelde blik, want dat betekent nogmaals dat je de ruimte hebt om wel-of-niet de 'uitdaging' op te zoeken of een deel van je verdiende centen te doneren.

Mijn ervaring (na deelname) is echter dat Alpe DuZes op veel meer fronten waardevol is. Uiteraard staat het ophalen van een enorm geldbedrag centraal, wat nodig is om alle onderzoeken naar voorkomen van, behandeling tegen en genezen van Kanker te financieren, maar anderzijds ook de kwaliteit van leven van patiënten te verhogen. Echter deelname betekende ook met mijn familie, vrienden gezamenlijk activiteiten organiseren, met dit heftige thema als onderligger. Het fietsen op de berg was voor mijzelf een 'boetedoening' voor het geluk te hebben te genezen, voor velen een moment van bezinning of moment van herdenking. Ik ben niet gelovig, maar ik me nog nooit zo onderdeel gevoeld van een gemeenschap met één (bijzonder) gemene deler. Mijn deelname is iets wat ik mijn leven koester. Met mijn naasten hebben we ons voor een doel maximaal ingezet om geld te werven, een lichamelijke prestatie neer te zetten en samen lief te hebben. Ik pretendeer niet altruïstisch te zijn geweest en wellicht zat er ook wel een stukje zelfbevlekking in. Maar jouw benadering neigt gevoed te worden door je self-serving bais.

Ik wens je dat je nooit deel ‘wilt’ nemen. Dat betekent dat jij jouw energie kan blijven stoppen in goede (en soms mindere) ideeën te verzinnen en niet hoeft te verliezen aan een deelname om mentaal recht te zetten wat een aandoening omver heeft geworden.

Vriendelijke groet,

Dick