Eindhoven,
03
april
2019
|
09:52
Europe/Amsterdam

Gezocht: onzichtbare prinses

Een tijdje terug zag ik op RTL-Z een documentaire over geloof gemaakt door Morgan Freeman. Laat ik voorop stellen dat ik al fan ben van Morgan Freeman sinds zijn glansrol in ‘Robin Hood, Prince of Thieves’, een van mijn favoriete films tijdens mijn jeugd. De man straalt met zijn gezicht en stem zoveel sereniteit en wijsheid uit.

De aflevering uit de reeks van Morgan Freeman die mij triggerde ging over de vraag of mensen van nature goed of kwaad zijn. Zelf krijg ik van vrienden al sinds mijn jeugd het stempeltje naïef opgedrukt. Ik heb nu eenmaal een vrij rooskleurig en optimistisch beeld van de wereld en denk dat mensen van nature goed zijn, tenzij een bepaalde context het kwaad in ze naar boven haalt. Mijn promotie-onderzoek gaat dan ook over 'de variabele vertrouwen'.

In zijn documentaire deponeerde Morgan Freeman een tegenovergestelde stelling. Hij onderzocht het pad waarin je ervan uitgaat dat mensen van nature slecht zijn, en een context nodig hebben om goed gedrag te vertonen.

Als voorbeeld liet hij een onderzoek zien waarin kinderen alleen in een kamer een lastig spel moesten spelen. Wanneer je je helemaal alleen waant, ligt de verleiding van vals spelen dan al snel op de loer, en dat is dan ook wat de meeste kinderen deden.
Bij sommige kinderen creëerden de onderzoekers een andere context. Ze gaven aan dat er een bijzondere prinses aanwezig was met een hele speciale gave: onzichtbaar zijn. In de spelruimte hadden ze een lege stoel neergezet, en tegen de kinderen werd verteld dat de bijzondere prinses in die stoel zat. Ineens speelden de kinderen nu niet meer vals.

Van de bijzondere prinses is het een eenvoudig bruggetje naar God en het geloof.
Wanneer we ons door een God gezien wanen, voelen we ons gecontroleerd en hebben we daarmee een context gecreëerd waarbinnen we beter gedrag vertonen. Met andere woorden: de mens is van nature kwaad, maar het geloof kan helpen om het goede in de mens naar boven te halen (daar slagen de meeste religies overigens niet altijd in).

Ik ben niet gelovig maar denk wel dat we binnen Fontys wat onzichtbare bijzondere prinsessen kunnen gebruiken. Bij tijd en wijlen hoor ik op verschillende plaatsen in de organisatie dingen die meer het kwaad dan het goede van de mens onderstrepen.

Dan hoor ik managers zeggen dat ze zo graag zouden willen dat medewerkers elkaar wat meer gaan aanspreken op ongewenst gedrag, en dan hoor ik de medewerkers weer zeggen dat ongewenst gedrag gehandhaafd blijft omdat managers er niet adequaat op reageren. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, maar een onzichtbare bijzondere prinses zou in dit soort situaties zeker helpen.
 

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.