COLUMN, Rens van der Vorst,
25
maart
2022
|
09:25
Europe/Amsterdam

Gepromoveerde magnetrons

Op 3 maart ontvingen magnetrons van AEG in heel Nederland een software update, die bedoeld was voor stoomovens. Vanaf dat moment waande elke slimme magnetron zich een stoomoven. Jonge ouders die een flesje wilde opwarmen ontdekten al snel dat hun magnetron zich in een identiteitscrisis bevond.

Kies 1 voor kort stomen.

Toen een landelijke herstelupdate niet werkte, bewapende AEG monteurs met een USB-stick en stuurde ze het land in. Sommige droegen polo’s met daarop de oude slogan: AEG laat je niet in de steek.

Maar veel magnetrons dachten daar heel anders over. Een groot aantal leek eindelijk gelukkig te zijn. Blijmoedig boden ze allerlei stoomopties aan. Sommigen maakten er tevreden piepjes bij. Begrijpelijk, stoomovens zijn toch een beetje de hipsters onder de keukenapparatuur. Wie was AEG om daar hardhandig een einde aan te maken?

Natuurlijk hadden de magnetrons nog steeds zo’n apparaat dat microgolven produceerde en natuurlijk was het leidingwerk van een stoomoven heel anders. Maar was dat echt belangrijk? Was de software niet veel belangrijker dan de hardware? Als magnetrons zich een stoomoven voelden, dan waren ze toch zeker een stoomoven?

Bij Fontys staan ook overal magnetrons. Meestal in personeelskamers waar ze lusteloos de kliekjes van docenten opwarmen. Daar zullen er best een paar van AEG tussen zitten die nu zielsgelukkig een stoomoven staan te zijn. Ze hoeven niet ongerust te zijn. Fontys staat voor diversiteit en inclusiviteit. Dat geldt, mag ik aannemen, ook voor magnetrons die liever een stoomoven zijn.

Die monteurs komen er bij ons niet in.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Danielle
25
March
2022
Briljant weer ?
Ismael Ben Cherif
25
March
2022
Wat een leuk geschreven column.
Anne Ketelaars
25
March
2022
Waarschijnlijk zijn er heel wat niet-AEG magnetrons stik jaloers op de AEG magnetrons-stoomovens.
Geweldige column!