Tilburg,
05
april
2018
|
14:53
Europe/Amsterdam

Genomineerden Jacques de Leeuw Prijs presenteren zich

Van heel klein tot groots en meeslepend. De tien kanshebbers voor de Jacques de Leeuw Prijs prestenteerden zich woensdag voor een volle Muziekzaal bij de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Een breed scala aan kunstdisciplines kwam voorbij.

De deelnemers kregen voorafgaand trainingen over hoe ze zich moesten presenteren. Dat ging heel goed, zegt Mariëlle Hulshoff van de Kunsten. "Iedere genomineerde heeft heel goed laten zien wat hij of zij kon". De een deed dat heel klein, zoals Marth De Kinder die de Circusopleiding doet. Zij vertelde aan de hand van een klein theepotje dat ze kreeg van een oude vrouw uit Zuid-Afrika haar verhaal. Piet van Dijcke van de Dansacademie trok alle registers open door een deel van zijn werk A Third Nipple te laten zien.

Tekst gaat onder de video verder.

Op 3 juli is de uitreiking van De Jacques de Leeuw-prijs in Theaters Tilburg. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. De winnaars krijgen 10.000 euro als stimulans om verder te studeren of als steuntje in de rug voor hun carrière. Iedere academie van Fontys Hogeschool voor de Kunsten nomineert een student. De Jacques de Leeuw Prijs wordt in twee categorieën uitgereikt, namelijk aan de beste student van een uitvoerende opleiding en aan die van een docentenopleiding.

De genomineerden bij de uitvoerende opleidingen zijn: Annabel van Casteren (Muziektheater), Piet van Dycke (Dansacademie), Duncan Laurence (Rockacademie), Marth de Kinder (Circusopleiding), Matthias Gigengack (Art, Communication & Design), en Xavier Geerman (Academy of Music and Performing Arts).

En vanuit de docentenopleidingen zijn genomineerd: Karlijn Maier (Danseducatie), Bastiaan Sparnaay (Muziekeducatie), Peter van der Heijden (Academie voor Theater) en Marleen Hendriks (Academie voor Beeldende vorming).

De Jacques de Leeuw Prijs is de enige prijs in Nederland voor studenten aan kunstvak-opleidingen. De winnaars zitten in de eindfase van hun studie en hebben een bijzonder talent binnen hun vakgebied. Vorig jaar wonnen Juul van Stokkom (Academie voor Beeldende Vorming) en Josephina Hoogstad (Academie voor Muziek- en Musicaltheater).

Foto: Isabeau Bosscher Fotografie