COLUMN, Rens van der Vorst,
15
maart
2024
|
09:11
Europe/Amsterdam

Gemakspakstudenten

Misschien komt het omdat ik les geef bij een ICT-opleiding. Misschien is het een studentbrede trend. Hoe dan ook, ik zie steeds meer studenten die naar school komen in een soort trainingspak. Ik bedoel niet de topsporters of studenten met een fitness-verslaving. Ik bedoel ook niet de studenten in onbetaalbare, trendy trainingspakken.

Nee, het gaat mij om de studenten die iets supergemakkelijks hebben aangetrokken. Een kledingstuk uit de ongrijpbare dimensie van het joggingspak en huispak. Een gemakspak ontworpen om comfortabel op de bank te liggen. Een corona-kostuum.

Misschien denkt u dat ik me zorgen maak om de professionele uitstraling, maar mijn bezwaren zijn fundamenteler. Onderwijs moet een beetje ongemakkelijk en oncomfortabel zijn. Een beetje frictie is onmisbaar. Een riem die knelt. Een spijkerbroek die schuurt. Een trui waar even over nagedacht is. Het hoort er allemaal bij.

Een gemakspakstudent stop ik meteen in een hokje. Soms in het hokje van de techno-biljonairs, zoals Mark Zuckerberg: gasten die vaak in een hoodies, korte broek en teenslippers lopen. In dat hokje ligt de lat onhaalbaar hoog. Vaker in het hokje van de gemakzuchtige student. In dat hokje maak ik het zo ongemakkelijk en oncomfortabel mogelijk.

Dus, lieve studenten, heb je mij als docent en wil je een comfortabel en niet al te ongemakkelijk semester, knip dan ’s ochtends even het licht aan. Kies iets leuks uit de kast. Bedenk dat mensen naar je gaan kijken. Maak het ook een beetje gemakkelijk voor je publiek.

Doe een beetje moeite.
Het is de moeite waard.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.