Eindhoven, Tilburg,
11
september
2018
|
11:47
Europe/Amsterdam

Gelukt, een kamer gevonden

Menigeen begint er niet eens aan, maar ieder jaar lukt het toch weer veel studenten om een kamer te vinden. Spookverhalen genoeg: studenten die een kamer huren niet groter dan een bed, of die bovenop de huurprijs nog aanvullende diensten moeten verlenen. Zo wild is de werkelijkheid meestal niet, blijkt uit een rondgang langs Fontys-locaties Eindhoven en Tilburg.

Stijn Smits, vierdejaars Business Innovation, Avans Hogeschool
“Ik loop een half jaar mee bij International Business and Management van Fontys in Eindhoven. Ik woon in Tilburg op kamers sinds het tweede jaar van mijn studie. Het hoefde niet per se want mijn ouders wonen in Kaatsheuvel dus ik kon gemakkelijk op en neer reizen, maar ik wilde graag op mezelf wonen. Gewoon alles zelf doen, zelfstandig.

Mijn ouders hebben een bovenwoning gekocht, daar woon ik met drie vrienden. Dat maakte alles wel wat gemakkelijker natuurlijk. Het was geen vooropgezet plan, ik zat op Funda te kijken en toen kwamen we op dit idee. Door de lage rente heeft sparen ook weinig zin, dus mijn ouders hebben geld van hun spaarrekening erin gestopt.”

Meike, tweedejaars Verpleegkunde (Eindhoven)
“Ik woon met in totaal vijf mensen in een huis in Eindhoven. We hebben het heel leuk, ik wil hier in ieder geval blijven tot aan mijn eindstage. Het is wel vrij duur, 380 euro voor 18 vierkante meter, en de huisbaas is een beetje laks, maar ik denk dat het overal hetzelfde is.

Ik moest destijds hospiteren samen met dertig anderen, ze hadden twee kamers vrij. Een voor een jongen en een voor een meisje. Ik was toen een beetje te laat, ik denk dat dat geholpen heeft. Want toen kreeg ik een aparte rondleiding, dan kun je iets meer van jezelf laten zien dan in een grote groep.”

Dion Douven, eerstejaars International Event, Music en Entertainment Studies (Tilburg)
“Ik heb direct een kamer gezocht in Tilburg. Ik hoefde niet speciaal thuis weg, maar anderhalf uur reizen naar Sittard iedere dag vond ik te lang. Ik besteed die tijd liever aan stappen hier en vrienden maken.

Mijn ouders betalen mijn kamer en het studiegeld, verder moet ik voor mezelf zorgen. Ik ga proberen zo weinig mogelijk te lenen.

Veel van mijn medestudenten wonen nog thuis, vaak omdat ze dichtbij wonen. Ik denk dat er in mijn klas een stuk of tien op kamers zijn. Door de introductieweek leer je ook mensen uit andere groepen kennen. Bovendien is het wel handig voor anderen dat ik hier een kamer heb; kunnen ze blijven slapen.”

Sara, tweedejaars Electrical Engineering (Eindhoven)
“Het eerste jaar heb ik in een studentenflat gezeten in Eindhoven, die ik via Fontys kreeg (Fontys regelt dit voor internationale studenten, red.). Ik kom van Cyprus en had geen idee hoe ik hier woonruimte zou kunnen vinden. De huisvesting was prima: dichtbij het centrum, gezamenlijke keukens en badkamers voor 370 euro. Een goede manier om vrienden te maken.

Die huisvesting is voor een jaar, in die tijd moet je zelf iets vinden. Dus vanaf januari ben ik gaan zoeken, ik wilde samen met drie vriendinnen een huis huren. Dat is niet gelukt: de huisbazen vonden dat te onzeker met studenten. Ze zijn bang dat je toch weer snel vertrekt.

Uiteindelijk ben ik samen met mijn vriend gaan zoeken, dat is wel gelukt. Samen hebben we natuurlijk een groter budget, en een stelletje is kennelijk meer acceptabel dan een groepje vriendinnen. We hebben een studio van 40 vierkante meter. We zouden anders misschien nog niet samenwonen, we zijn wel een beetje gedwongen, maar voor nu is het prima.” [Debbie Langelaan]