Eindhoven,
28
februari
2018
|
09:23
Europe/Amsterdam

Geluk is geen one-size-fits-all

Als een goeroe van discipline en het niet bestaande boek ‘Geluk is regelmaat’ heb ik besloten mijn column iedere zondagavond te schrijven, in plaats van halverwege de week. Waar ik het in de discipline zoek, zijn er ook mensen die geluk ophangen aan minimalisme. Dat minimalisme gaat nu van hype naar een trend.

Het houdt in dat mensen zo min mogelijk spullen kopen waardoor ze gelukkig worden. Lekker ironisch dat ze de film Minimalism ook als boek uitbrengen, maar goed, wel een heel mooi principe. Ik ben zelf ook een voorstander van het motto 'Je kan beter iemand zijn, dan heel veel dingen hebben'. Laat staan dat consuminderen beter is voor het milieu.

Ik vind het alleen jammer dat dit weer als een one-size-fits-all wordt gepresenteerd. Een jaar geleden was iedereen nog volop aan het genieten van zijn zintuigen door mindfullness. Nu gooien we al onze banken weg omdat we al stoelen hebben. Ik geloof dat het voor sommige mensen werkt. Eerlijk. Maar stop met het verhaal dat dit de nieuwe heilige graal van geluk voor de mensheid is.

Geluk is niet iets wat uitgevonden kan worden, iedereen heeft zijn eigen cocktail van geluk. Zo word ik oprecht gelukkig van mijn veelzijdige, uniek gevulde kledingkast en het feit dat ik iedere ochtend iets duurzaams kan aantrekken dat mijn persoonlijke karakter optimaal vertaalt.

Guusje Slagter is student aan Fontys Academy for Creative Industries, auteur van 'Dit Ben Ik' en 'De Kleine wereldverbeteraar' en eigenaar van Bureau Dit Ben Ik.