Eindhoven,
29
oktober
2018
|
10:53
Europe/Amsterdam

Geld, dat maakt pas gelukkig

De DDW hebben we gehad, de DHW is onderweg. DHW? Jawel, van 19 tot en met 26 maart vindt de Dutch Happiness Week plaats (alsof geluk alleen maar in de derde week van maart mogelijk is). Volgens de Belgische geluksambassadeur Leo Bormans heeft geluk vier kenmerken: geluk is een ervaring, het verrast je, je leert er iets van en er zijn andere mensen bij.

De immer vriendelijke Belg vergeet een belangrijk kenmerk. Geld. Keiharde knaken, slappe was, pecunia, poen, duiten, cash, pegulanten. Geld wordt totaal onderschat en zou binnen alle onderwijsinstellingen veel meer aandacht moeten krijgen. Volgens sommigen heeft geld niets met geluk te maken maar gelukkig maken ze wel geld denk ik dan altijd.

Neem nou de zorg. Ziekenhuizen sluiten niet vanwege een tekort aan geluk maar omdat er gewoon te weinig geld is. Sowieso zijn ziekenhuizen geen geluksplekken. Niet voor mij in ieder geval. Oké, duurbetaalde specialisten die vanuit een veilige maatschap salarissen opstrijken waar overwerkte verpleegkundigen alleen van kunnen dromen, ervaren elke dag wel een geluksmoment maar ik vermoed dat die toch altijd wel met geld te maken hebben.

Onderwijs, ook zo’n onheilsplek. Je mag als docent alleen nog maar van geluk spreken als je levend het klaslokaal achter je laat na weer een dag sleuren, trekken, zwoegen en ploeteren. Zou een beetje meer geld het geluk niet kunnen bevorderen? Een salarisstrookje met een paar tientjes meer is immers een verrassende ervaring. Of je d’r iets van leert en of er andere mensen bij zijn is dan niet zo belangrijk. Gelukkig maar.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.