Eindhoven,
08
november
2022
|
16:12
Europe/Amsterdam

Geen zin in maanden abroad? Het kan nu ook korter

Geen zin of mogelijkheid om maandenlang in je eentje een minor of stage te volgen in het buitenland? Met Erasmus+ kun je nu ook korter weg. “Het programma biedt steeds vaker een beurs op maat”, zegt Nick Adriaans, Erasmus+ en Beurzen Coördinator bij Fontys.

In je eentje voor een heel semester naar het buitenland, internationale vrienden maken, een vreemde taal leren en jezelf onderdompelen in een onbekende cultuur. Studenten die terugkomen spreken van een once in a lifetime-ervaring. Maar voor langere tijd weggaan, is niet voor iedereen weggelegd. Bijvoorbeeld omdat je het geld er niet voor hebt of omdat je mantelzorger bent en niet gemist kunt worden. Of gewoon omdat je niet zo lang van huis wilt zijn.

“Voor deze studenten zijn er sinds vorig semester verkorte programma’s”, licht Nick Adriaans toe. Hij is Erasmus+ en Beurzen Coördinator bij Fontys en begeleidt en adviseert medewerkers en studenten die een studie- of werkervaring willen opdoen in het buitenland. Het Programma Erasmus+ zelf is echter niet nieuw. Sterker nog, het bestaat 35 jaar en is een tegemoetkoming in de reis- en verblijfkosten. Het exacte bedrag hangt af van de duur van het verblijf en het land waar een student naartoe gaat. Het ene land is nu eenmaal duurder dan een ander.  

Floor van der Aa in Finland.Op jezelf vertrouwen 
Fontys-studenten gaan dus al decennia met een Erasmus+ Beurs naar het buitenland. Meestal naar volle tevredenheid, weet Adriaans. Zo vertellen Floor van der Aa (19, derdejaars Logistiek Management) en Nina Mutsaers (20, derdejaars Digital Business Concepts) enthousiast over hun verblijf in Finland en Madrid. Ze volgen er allebei hun minor. Je moet het gewoon een keer in je leven meemaken, vinden ze. En de Erasmus+ Beurs helpt daarbij.

Beide studenten ontvingen een financiële toelage van rond de 1.400 euro. Goed voor twee maanden huur en misschien een paar boodschappen. Voor de overige kosten hebben ze zelf hard gewerkt of nog wat geld meegekregen van hun ouders. “Ik ben enorm gegroeid in mijn zelfstandigheid”, vertelt Floor die in Nederland nog bij zijn ouders woont. Nina woont in Tilburg op kamers, maar ook zij merkt dat het haar goed doet nu ze er alleen voor staat. “Je leert pas echt op jezelf vertrouwen als je jezelf in het diepe gooit”, zegt ze.

Ook op sociaal vlak hebben Floor en Nina zich naar eigen zeggen enorm ontwikkeld. “Je bent helemaal alleen in het buitenland, dus je móét wel contact leggen met andere studenten”, zegt Floor. “Ik woon in een flat vlakbij de campus met alleen maar internationale studenten, dus vriendschappen worden al gauw heel hecht.” Dat bevestigt Nina, die graag met de internationale studenten in haar klas omgaat. “Daarvoor ben ik hier”, zegt ze. Ook hun Engels is sterk verbeterd sinds ze abroad zijn, verzekeren ze allebei.  

Nina Mutsaers (midden) in Madrid.Beurs op maat
Net als Floor en Nina hebben talloze studenten met een Erasmus+ Beurs inmiddels een onvergetelijke buitenlandervaring opgedaan. Maar volgens de Fontys-beurzencoördinator kan het Programma Erasmus+ nog beter benut worden. “Lang niet alle studenten konden op een Erasmusverblijf, terwijl ze dat misschien wel zouden willen. Daarom zijn er sinds dit jaar aangepaste en korte programma’s in het leven geroepen.”

Deze lopen uiteen van een tot twee weken voor groepen studenten en een docent tot een verblijf van minimaal twee tot maximaal twaalf maanden voor de individuele student. Ook ondersteunt Erasmus+ bij de organisatie van uitwisselingen met studenten en medewerkers tussen programma- en partnerlanden. “Zo wordt Erasmus+ steeds meer een beurs op maat”, concludeert Adriaans.

Een voorbeeld is het Erasmus+ Extra Health Circumstances Scholarship dat geld beschikbaar stelt aan studenten die vanwege een beperking extra support nodig hebben. Het gaat om speciale huisvesting, medische ondersteuning, ondersteunende apparatuur, mentoring of aangepast studiemateriaal. Ook biedt Erasmus+ een extra beurs voor studenten die groen reizen.

Nick Adriaans. Blended programma’s
Daarnaast bestaan er aanvullende beurzen voor zowel Nederlandse als internationale studenten van Fontys die ook bij DUO in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. “Berekent DUO een aanvullende beurs voor je, dan krijg je die ook bij Erasmus+”, vertelt Adriaans. “Het gaat daarbij om een aanvullend bedrag van 250 euro per maand. Een groot deel van de Fontys-studenten komt hiervoor in aanmerking.”

Nieuw sinds dit jaar is de beurs voor de kortlopende blended programma’s (BIP’s), waarbij minimaal drie landen zijn betrokken. De studenten worden meestal vergezeld door Fontys-docenten en werken vijf tot maximaal dertig dagen in groepen. Dat gebeurt zowel virtueel (vanuit huis) als op locatie in een van de drie landen. Ook is het als individuele student mogelijk om deel te nemen aan een Blended Mobility-programma. Een deel van de studie of stage wordt online gevolgd, een ander deel fysiek in het buitenland. [tekst gaat verder onder de foto]

Verkort programma
Bobbie Kwinten is net enkele weken terug uit Finland. Daar heeft hij samen met Nederlandse, Oostenrijkse en Hongaarse studenten en onder begeleiding van docenten uit de drie landen een week aan een project rond Design Thinking gewerkt. Een door Erasmus+ gesubsidieerd project dat onderdeel van het kortlopende blended programma is. Een nieuwe variant, die veel korter is dan het gebruikelijke semesterverblijf en daarmee toegankelijker voor een brede doelgroep.

Zo nam aan dit project een aantal deeltijdstudenten deel en deden er studenten mee die mantelzorger zijn en niet voor een semester naar het buitenland kunnen. Bobbie spreekt van een onvergetelijke ervaring. Terwijl hij samenwerkte aan de ontwikkeling van een app die de negatieve effecten van de coronapandemie bij middelbare scholieren moet tegengaan, leerde hij in een week in Finland meer dan in een heel jaar in Tilburg.

Eigenlijk heeft Bobbie vrijwel alles meegemaakt wat studenten die voor enkele maanden abroad gaan ook ervaren. “Je kunt in korte tijd heel veel leren, wordt buiten je comfortzone geplaatst en moet zelf op ontdekkingstocht gaan. Je spreekt voortdurend Engels en moet samenwerken met mensen die je helemaal niet kent. Dat is in het begin best spannend, maar ik heb nog steeds contact met ze. Misschien zoeken we elkaar nog eens op.” Voor zijn verblijf ontvangt Bobbie ongeveer 70 euro per dag voor reis- en verblijfkosten van het Programma Erasmus+. [Marieke Verbiesen]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.