Eindhoven,
26
november
2021
|
20:33
Europe/Amsterdam

Geen nieuwe coronaregels voor hoger onderwijs

Het hoger onderwijs wordt niet geraakt door de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdagavond heeft afgekondigd. Zelfs het avondonderwijs kan doorgaan.

Vanaf zondag geldt er in Nederland een avondlockdown. Om 17 uur moeten cafés, bioscopen, musea, sportscholen, clubs enzovoorts hun deuren sluiten. Alleen essentiële winkels zoals supermarkten en drogisten kunnen tot 20 uur openblijven.

Maar het onderwijs ook. “Geaccrediteerd onderwijs kan ook ’s avonds plaatsvinden”, staat in de regels. De vorige keer is bepaald dat iedereen weer mondkapjes in de gangen moest dragen en dat er hooguit 75 studenten in een collegezaal mogen zitten. Maar er komen geen extra maatregelen bovenop.

Dat wil zeggen: onduidelijk is nog wel of de looproutes en anderhalve meter afstand weer wel terugkeren als verplichte maatregel in het hoger onderwijs. Dat moet blijken uit de nadere toelichting die hogescholen en universiteiten ergens in de komende dagen nog krijgen.

Bijzonder
Dat het dus grotendeels of helemaal blijft zoals het al was, is wel bijzonder: vrijwel alle andere sectoren in de samenleving te maken krijgen met nieuwe maatregelen. “Studenten kunnen opgelucht ademhalen: een rooster vol met zoom-colleges blijft ons bespaard”, reageert Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg. “Er lijkt eindelijk consensus te zijn dat het onderwijs niet nóg een keer dicht kan. Dat is een pak van mijn hart.”

Onderwijsminister Van Engelshoven zei al aan het begin van het studiejaar dat het hoger onderwijs niet meer de deuren zou sluiten, ook niet in een nieuwe coronagolf. Dat blijkt dus nog steeds de lijn.

Coronapas
Wel wil het kabinet de mogelijkheid krijgen om de coronapas in het hoger onderwijs – en op allerlei andere plaatsen – verplicht te stellen. Het gaat door met het voorbereidingen van de nodige wetgeving, ondanks de weerstand van universiteiten en hogescholen. [HOP/Jan Ligthart]

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.