Eindhoven,
20
november
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Geen geld

Toen ik laatst naar het station liep werd ik tegengehouden door een Greenpeace-activist. Ik weet eigenlijk niet hoe je mensen noemt die op het station staan en dingen proberen te verkopen. Ik weet wel dat ik ze altijd heel irritant vind.

Afijn, ik had natuurlijk door kunnen lopen maar in een vlaag van verstandsverbijstering stopte ik. Ik had niet zoveel haast, dus even kletsen kon wel. Hij vertelde een heel verhaal en eerlijk gezegd weet ik niet meer waar het over ging.
Het duurde toch langer dan ik had verwacht, dus ik wilde van hem af komen: "Ik moet eigenlijk wel echt mijn trein halen."
Hij wilde dat ik nog even zou wachten aangezien hij nog (lang) niet bij zijn punt was gekomen. Dat punt zijnde of ik iedere maand een donatie van zeven euro wilde doen. In een split second dacht ik een paar dingen. Nee. Daarna: misschien moet ik het wel doen want wat is die zeven euro nou. En toen nog een keer, nee! Mijn antwoord: "Nou, ik ben student dus ik heb helemaal geen geld."
Ik wilde afscheid nemen, maar hij viel me in de rede: "Dat is niet waar, studenten hebben genoeg geld. Dat weet ik." 

Ik was verbluft.
Dit is namelijk dé smoes van alle studenten. Deze smoes dient meteen geaccepteerd te worden, zonder verzet. Natuurlijk heb ik wel geld, maar als een student deze smoes gebruikt moet je dat nóóit in twijfel trekken. Nooit. Nu was mijn dekmantel zonder blikken of blozen ontmaskerd. Ik mompelde, stamelde en stotterde wat, liep vervolgens verward door, ondertussen twijfelend of ik toch niet alsnog geld had moeten doneren.
Had hij me toch nog bijna zover.

Puck Vriends zit in het tweede jaar van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Voor Bron blogt zij wekelijks over haar studentenleven.