Eindhoven,
23
december
2021
|
10:51
Europe/Amsterdam

Geen geld, wel eters: tips voor een low budget kerstdiner

Help! De feestdagen staan voor de deur en jij organiseert dit jaar het kerstdiner voor je familie. Enige probleem: je hebt geen geld. Bron schakelde de hulp in van Linda Hofman, food expert coach bij Fontys Academy for the Creative Economy.

Speciaal voor studenten met een smalle beurs stelde ze een low budget driegangenmenu samen. Ook al gaat het volgens haar niet om het koken, maar om het samenzijn.

“Eigenlijk maakt het niet uit wat je serveert, als je er maar aandacht aan geeft”, vertelt ze. “Je best doet om de tafel mooi aan te kleden, een kaarsje aan te steken, een keer wél dat tafellaken neer te leggen. Bestek. Kortom: de ambiance is belangrijk. Je smaak wordt door al je zintuigen niet alleen bepaald door wat je in je mond proeft.”

Bijzondere gesprekken
Zet een muziekje op, is de tip van Hofman. Trek iets leuks aan en leg eventueel vragenkaartjes op tafel om voor bijzondere gesprekken te zorgen. “Als je een juist sfeertje creëert, kun je bij wijze van spreken een blik soep serveren.”

Dat doe je niet, maar toch. Het zou kunnen. Al is het volgens Hofman veel slimmer om Too Good To Go te downloaden, een app die voedselverspilling tegengaat. “Ga improviseren met wat er in de afdankdozen van de supermarkt te vinden is.”

Minimaal budget
Voor wie de boel liever voorbereidt, heeft Hofman drie gangen uitgezocht die met een minimaal budget kunnen worden gemaakt. “Maar ook met een minimale keuken. Dus zonder oven. Maar wel mét staafmixer. Alle recepten zijn zonder dier. Want: vrede op aarde.”

We beginnen met een champignon cappuccino met broodrepen, maken als hoofdgerecht een spaghetti all’ariabata met gebakken kikkererwten en sluiten het diner af met een eierkoek triffle. Aan de slag! [Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.