Eindhoven,
23
december
2021
|
10:51
Europe/Amsterdam

Geen geld, wel eters: tips voor een low budget kerstdiner

Help! De feestdagen staan voor de deur en jij organiseert dit jaar het kerstdiner voor je familie. Enige probleem: je hebt geen geld. Bron schakelde de hulp in van Linda Hofman, food expert coach bij Fontys Academy for the Creative Economy.

Speciaal voor studenten met een smalle beurs stelde ze een low budget driegangenmenu samen. Ook al gaat het volgens haar niet om het koken, maar om het samenzijn.

“Eigenlijk maakt het niet uit wat je serveert, als je er maar aandacht aan geeft”, vertelt ze. “Je best doet om de tafel mooi aan te kleden, een kaarsje aan te steken, een keer wél dat tafellaken neer te leggen. Bestek. Kortom: de ambiance is belangrijk. Je smaak wordt door al je zintuigen niet alleen bepaald door wat je in je mond proeft.”

Bijzondere gesprekken
Zet een muziekje op, is de tip van Hofman. Trek iets leuks aan en leg eventueel vragenkaartjes op tafel om voor bijzondere gesprekken te zorgen. “Als je een juist sfeertje creëert, kun je bij wijze van spreken een blik soep serveren.”

Dat doe je niet, maar toch. Het zou kunnen. Al is het volgens Hofman veel slimmer om Too Good To Go te downloaden, een app die voedselverspilling tegengaat. “Ga improviseren met wat er in de afdankdozen van de supermarkt te vinden is.”

Minimaal budget
Voor wie de boel liever voorbereidt, heeft Hofman drie gangen uitgezocht die met een minimaal budget kunnen worden gemaakt. “Maar ook met een minimale keuken. Dus zonder oven. Maar wel mét staafmixer. Alle recepten zijn zonder dier. Want: vrede op aarde.”

We beginnen met een champignon cappuccino met broodrepen, maken als hoofdgerecht een spaghetti all’ariabata met gebakken kikkererwten en sluiten het diner af met een eierkoek triffle. Aan de slag! [Karen Luiken]

Boilerplate

Champignon cappuccino met broodrepen

De soep kun je van tevoren maken. Serveer net voor het opdienen de slagroom erop en maak ook de broodstengels niet al te lang van tevoren om te voorkomen dat ze zacht worden.

Ingrediënten (voor twee personen)

  • 250 g champignons
  • 1 kleine aardappel
  • Een paar druppels citroensap
  • 2 eetlepel olijfolie of stuk boter
  • 1 bouillonblokjes (dus voor een halve liter bouillon)
  • 200 ml room
  • 1 ui
  • 2 dl melk
  • Peper
  • Paar plakken brood
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Zet een pan op het vuur (met een inhoud van minstens drie liter). Doe olie of boter in de pan.
  2. Snipper een ui. Doe de ui in de pan en zet het vuur zacht. De ui moet glazig worden en niet bruin gebakken. Fruiten noemen ze dat.
  3. Was de champignons, snij ze door de helft en voeg ze toe bij de ui.
  4. Voeg er wat citroensap aan toe en laat even stoven.
  5. Schil een aardappel en snij in blokjes. Bak deze met de ui en champignon mee.
  6. Voeg dan 2 dl melk en 3 ml water toe, plus de bouillonblokjes. Laat koken tot de aardappel gaar is.
  7. Ondertussen snij je het brood in reepjes en bak je deze knapperig in een koekenpan met de olijfolie. Je zou dat eventueel ook in kruidenboter kunnen doen. Zodra ze klaar zijn leg je ze op een servetje of keukenpapier om uit te lekken.
  8. Ondertussen is je soep gaar. Pak een staafmixer en mix de soep glad.
  9. Klop de room lobbig. Je klopt ook meteen room voor het toetje.
  10.  Zoek mooie koffiekoppen met een schotel. Vul met de soep, daar bovenop de room. Klein beetje nootmuskaat of peper erop voor het mooie plaatje, brood op het schoteltje en eten maar!

Spaghetti all’arrabiata met rucula en krokant gebakken kikkererwten
De saus kun je van tevoren maken. De rest voor het opdienen.

Ingrediënten

  • 200 gram spaghetti (budget versie)
  • 1 blik gepelde tomatenstukjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 blikje ansjovis (hoeft niet, je kan dit eventueel ook vervangen door kappertjes maar dat drijft je budget weer omhoog)
  • 1 Spaanse rode peper (samba of srichacha mag ook)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Kopje water
  • Zout
  • 1 klein blik kikkererwten (200g)
  • Pulled pork vlees kruiden of een andere kruidenmix voor vlees
  • Rucola of andere donkergroene slablaadjes

Zo maak je het:

  1. Verhit olie in een braadpan of wok.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook, samen met de Spaanse peper fijn.
  3. Fruit de ui en als die iets gegaard is, doe je er ook de knoflook en peper bij. Je kan nu ook de ansjovis toevoegen (als je dat wil).
  4. Als alles een beetje doorzichtig wordt, doe je er het blikje tomatenpuree bij. Bak het even aan, want dan gaat het zuur er wat vanaf.
  5. Vervolgens voeg je de gepelde tomatenstukjes toe. En een kopje water met wat zout. Als je net ansjovis hebt toegevoegd, kun je het zout weglaten.
  6. Laat het geheel zachtjes stoven.
  7. Giet de kikkererwten af en spoel ze af. Laat uitlekken.
  8. Warm een beetje olie op in een koekenpan. Bak de kikkererwten en doe er een flinke hoeveelheid kruiden op. Bak de erwten knapperig. Zorg dat je ook een deksel op de pan hebt, want soms gaan de erwten poffen en vliegen ze eruit. Dan moet je het vuur wat zachter zetten.
  9. Ondertussen zet je een pan water op het vuur en kook je de spaghetti volgens de verpakking. Giet de pasta zodra deze gaar is af en meng door de saus.
  10. Maak de borden mooi op. Draai de spaghetti op je bord met een grote vork. Leg eromheen de groene blaadjes en serveer erbovenop de gebakken kikkererwten.
  11. Bon appetit!

Eierkoek triffle
Het toetje kun je vooraf maken. Serveer vlak voor het opdienen met wat slagroom en eventueel fruit.

Ingrediënten

  • 1 eierkoek (mag ook andere koek zijn)
  • Halve liter vanilleyoghurt of kwark
  • Beetje siroop of wat likeur
  • Fruit in stukjes
  • Slagroom

Bereidingswijze

  1. Snij de eierkoek in stukjes.
  2. Besprenkel de eierkoek met de siroop.
  3. Je hebt nog wat slagroom van het voorgerecht en dat is al geklopt.
  4. Pak twee grote glazen.
  5. Schep een lepel kwark in de glazen, dan een laagje eierkoek, beetje fruit, lepel slagroom en herhaal tot je ingrediënten op zijn.

Smakelijk!

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.