Tilburg,
26
maart
2020
|
09:35
Europe/Amsterdam

Geen ellebogenwerk

Het is helemaal uit de hand aan het lopen. En dan bedoel ik niet alleen het virus maar ook die hysterische Nordic walkende protocol- en preventie-tata’s. Mij krijgen ze niet gek, daar heb ik te veel voor meegemaakt. Ik was in dat opzicht trouwens blij verrast door het artikel op Bron: ‘Studenten rustig onder verspreiding Coronavirus’.

Ik vind het wel fijn overigens dat iedereen thuis en makkelijk te bereiken is. Ik word ook blij dat er nog altijd grappen gemaakt worden. Dan denk ik altijd dat het wel goed komt. Al mag de grap natuurlijk niet de ernst van de zaak wegnemen..., tenzij het een héle goeie grap is.

Ik word weleens gevraagd voor een lezing of dagvoorzitterschap en soms heb ik van dat onbestendig tata-publiek en kan ik niet goed inschatten op welk humor- of zelfrelativeringsniveau het zit. Ik maak dan meestal meteen in het begin een hele grove grap en kijk naar de reactie. Als er een paar goeie lachen bij zitten dan komt het die dag wel goed. Want die lachers ga ik de hele dag voeden en zij besmetten met hun lach weer de rest.

Krijg ik een ‘OOOOoohh-haha’-lach? Dat is tof want die gaan me die dag uitdagen. Krijg ik opengesperde ogen met ‘nou zeg’-gemompel dan moet ik het eerste uur een beetje de Linda de Mol uithangen: niemand afzeiken of te slimme opmerkingen maken en daarna proberen om met een vriendelijk en klein zelfspotgrapje mijn evaluatiecijfer op te krikken.

Als het stil blijft na mijn grove grap dan bel ik mijn dealer om wat te brengen om de dag door te komen.

Enfin, mijn adviezen in deze kroonweken zijn deze. Qua begroeting stel ik voor om op anderhalve meter afstand gewoon even kort naar elkaar te buigen. Hoe mooi en respectvol is dat? En niet dat idiote ellebogengedoe. Welke tata is er in godsnaam op dat idee gekomen? Op nog geen tien centimeter ervandaan bevindt zich je hoest- en nieshoek! Die ik niemand, niet één keer, nog heb zien wassen of verschonen.

Tweede advies: op z’n tijd er om lachen, dus.

En mijn laatste advies is ‘houdoe’ tegen elkaar blijven zeggen. Maar iets indringender. Houdoe is de afkorting van ‘hou je goed’, als het met jou goed gaat, gaat het met mij ook goed!

Karin Bruers is cabaretière. Daarnaast is zij als sociaal onderneemster tot ver over de grenzen bekend om haar social sofa's, waarmee zij de sociale samenhang in buurten wil verstevigen. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.