Eindhoven,
21
augustus
2018
|
15:58
Europe/Amsterdam

Gebruik regeling voor studentondernemers groeit fors

De Studentondernemersregeling slaat aan bij studenten die ondernemen en studeren willen combineren. Dat blijkt uit de cijfers die het Fontys Centrum voor Ondernemerschap net voor de zomervakantie presenteerde aan het College van Bestuur. De deelnemers behaalden samen in 2017 ook een mooie omzet: bijna 4,5 miljoen euro.

Tot nu toe meldden 230 studenten zich aan bij het Fontys Centrum voor Ondernemerschap, dat de Studentondernemersregeling uitvoert. Met de regeling, die 2,5 jaar geleden startte, kunnen studenten in hun eigen bedrijf stage lopen of afstuderen. Ook krijgen zij hulp van het CvO bij het ondernemerschap. Een van de succesvolste bedrijven die hieruit al is voortgekomen, is het Eindhovens bedrijf Vliegen & Parkeren.

Er was op meetmoment 13 juni een toename Victor van der Lindenvan ruim 70 procent ten opzichte van het vorige rapportagemoment, oktober 2017, wat betekent dat er in een half jaar tijd 96 aanvragen bijkwamen. Op het meetmoment maakten 39 studenten gebruik van de regeling en zijn vijftien studenten afgestudeerd die van de SOR gebruik maakten. Er zaten 125 studenten in het aanmeldingsproces, van wie er 48 studenten daadwerkelijk in voorbereiding zijn voor de screeningscommissie.

Grootafnemer
Grootafnemer is de Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Dat is niet zo gek, zegt Victor van der Linden van het CvO. “Dat instituut had altijd al veel aandacht voor ondernemerschap. Ook van Fontys Marketing en Management in Eindhoven hebben we veel studenten.”

Nieuwe instituten die de regeling hebben ontdekt zijn onder meer de Juridische Hogeschool, Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Fontys Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek. “Het CvO is nog niet zo groot qua bezetting, we hebben nog niet alle 27 Fontys-hogescholen actief kunnen benaderen, maar dat gaat nu stap voor stap wel gebeuren. En ze weten ons steeds beter te vinden”, aldus Van der Linden. Vanaf vorig studiejaar is de regeling opgenomen in de OER (Onderwijs en Examen Regeling).

Expertise
Er waren afgelopen periode ook een paar studenten die door het CvO werden afgewezen, die van de eigen opleiding toch mochten doorgaan met afstuderen of stagelopen in het eigen bedrijf, zonder gebruik te maken van de regeling. “Dat vinden wij jammer. Zo’n student is niet voor niks afgewezen. Zijn businessplan was misschien niet goed of hij had niet de juiste ondernemersinstelling. Het is dan toch een risico”, aldus Van der Linden.

Van der Linden wil niet bereiken dat het CvO het alleenrecht zou hebben op het begeleiden van studentondernemers. “Fontys is ten slotte decentraal georganiseerd. We vragen er alleen aandacht voor en willen duidelijk maken dat het CvO een serieuze partner is. Wij hebben de kennis en faciliteiten in huis.”

Hetzelfde geldt Amber Huls en Dagmar van Lieshout runnen een website in strandartikelen.voor de HBO Take off Subsidie, een landelijke regeling. “Die kunnen opleidingen zelf aanvragen, maar wij bieden onze expertise daarbij aan. We kunnen bijvoorbeeld de studenten helpen een goede pitch te houden. Dit gebeurt ook al.”

Succesvol
De ‘SOR-studenten’ blijken volgens onderzoek van het CvO ook nog best succesvol. Ze hadden in 2017 samen een omzet van bijna 4,5 miljoen euro, gemiddeld 117.000 euro per onderneming. 40 procent van de studentbedrijven heeft al mensen voor zich werken. Opvallend is ook het verhaal van vier studentondernemers die eigenlijk al gestopt waren met school, maar weer terug zijn gekomen omdat ze met de regeling de combinatie studeren en ondernemen wél aandurfden.

Het ideaal van het CvO is dat er permanent 150 studenten in de regeling zitten. Het betekent dat er dan elk studiejaar 50 bij zouden moeten komen. “Als we zo doorgaan, halen we dat”, zegt Van der Linden. [Petra Merkx]