Eindhoven,
25
september
2019
|
09:39
Europe/Amsterdam

Wegwezen bij Fontys

Ik zie een nieuwe trend. En alhoewel ik nieuwe trends vrijwel altijd leuk of op zijn minst enerverend of vermakelijk vind, vind ik deze nieuwe trend ronduit belachelijk. Zo. Dat is eruit.

Ik neem waar dat wij als Fontys-medewerkers steeds vaker ‘buiten de deur’ vergaderen. Althans, van de meetings die in mijn agenda worden ingeboekt, vinden er steeds meer plaats op een paar meter tot een paar kilometer van de Rachelsmolen-campus vandaan. Natuurlijk snap ik dat je voor heidagen daadwerkelijk de hei op moet. Maar ik heb het hier niet over heidagen, ik heb het over meetings van een uur of 3.

Het gaat om de vergaderingen waarbij het niet de bedoeling is dat iedereen vanachter de laptop met elkaar probeert te communiceren (ook het vergaderen vanachter de laptop vind ik ronduit belachelijk, maar dat terzijde). Nee, het gaat om bijeenkomsten waar het de bedoeling is om enigszins je creatieve hoofd te gebruiken.

Als Fontys zijnde beschikken we over slechts twee kapitaalgoederen: het menselijke kapitaal en het facilitaire kapitaal. Wanneer er voor iedere meeting waarbij wellicht wat creativiteit nodig is van dat menselijke kapitaal wordt uitgeweken naar een locatie buiten Fontys, maar wel op loopafstand van Fontys, dan is er dus iets heel erg mis met dat facilitaire kapitaal. Dan geven we dus geld uit aan ruimtes, terwijl we zelf barsten van de ruimtes.

Erger nog: we geven dat geld niet uit omdat er geen ruimte beschikbaar is, maar omdat we gewoon niet in die beschikbare ruimte willen zijn. Nou, lekker is dat. Dan ben je als organisatie een lap grond vol met ruimtes, en dan gaat je eigen menselijke kapitaal een paar meter verderop zitten omdat dat ‘inspirerender’ is.

En in de ruimtes die we zelf als medewerkers niet goed genoeg vinden om inspirerende of creatieve kracht in te laten ontstaan, zetten we vervolgens wel onze klanten. En dan gaan we als docenten zitten klagen dat onze klanten niet creatief genoeg zijn. Uhhh…..wat gaat hier mis?

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties 1 - 8 (8)
Bedankt voor uw bericht.
Christel
04
October
2019
Wellicht is dat budget beter in te zetten voor docenten én studenten?
Voor studenten is er tijdens tentamen weken helaas vaak een gebrek aan (stille) studeer plekken op de Fontys, ook is Fontys niet iedere avond open en ook niet in de weekenden (terwijl er ook dan gestudeerd moet worden). Daarnaast zijn Fontys studenten 2 weken voor en tijdens tentamen weken niet toegestaan op de TU/e, en is de openbare bibliotheek in Eindhoven meer een speelplaats geworden, alles behalve een rustige studeer plek.
Aylin
01
October
2019
Daar kan ik zo boos van worden als ik dat lees! Wij hebben in Tilburg juist een chronisch gebrek aan ruimte en je kunt gewoon nergens gaan studeren in een lokaal en dan wordt er geld uitgegeven aan dit soort onzin?! Dat ze gaan investeren in de instrumenten en ruimte hier in Tilburg bijvoorbeeld.
Cindy
30
September
2019
Heb dat ook nooit begrepen. Er zijn voldoende ruimtes beschikbaar binnen Fontys. En wil je niet in je 'eigen' gebouw zitten, dan zijn er genoeg andere Fontyslocaties
Linda Koster
30
September
2019
Zo waar! Vaak nergens voor nodig en een gedoe om er als openbaar vervoer reiziger te komen. En laptop-vergaderingen.... Als je aantekeningen moet maken voor collega's ok, maar soms zit de helft zijn mail te beantwoorden tijdens vergaderingen, hoor je constant dat getik en er wordt niet opgelet. Heel ergerlijk!
Els van Zijl
27
September
2019
Heel erg eens.
Teatske
27
September
2019
Wat weet je het weer goed te verwoorden Eveline!
Mark Verlaek
27
September
2019
Helemaal eens Eveline. Een zeer foute trend. Een onnodige verspilling van onderwijsgeld en tijd(reistijd). Bovendien slecht voor het milieu.
Anita Hammans
25
September
2019
Heel goed verwoord Eveline, ik ben het helemaal met je eens. Heb me hier ook al vaak over verwonderd.