Eindhoven,
16
februari
2022
|
10:12
Europe/Amsterdam

Gaat bij Fontys de verwarming nu ook graadje lager?

Niet alleen voor huishoudens stijgen de energieprijzen, ook Fontys moet dit jaar fors meer betalen. In 2022 gaat het om 20 procent hogere kosten voor het energieverbruik.

Fontys heeft niet zoals huishoudens simpelweg een energierekening lopen bij Essent of een andere aanbieder. De school is aangesloten bij een groot consortium van meerdere publieke instellingen, dat gezamenlijk energie inkoopt op de energiemarkt.  

Voor de komende jaren heeft dit consortium 60 procent van de energieprijzen ‘gefixeerd’. De rest moet nog worden ingekocht. “De prijzen lijken nu te stabiliseren, maar je Monique Peelsweet nooit zeker hoe dat loopt”, zegt Monique Peels, directeur Huisvesting en Facilitaire Zaken.

De dienst heeft doorberekend dat Fontys dit jaar in ieder geval 20 procent meer betaalt. Dat staat voor een miljoen euro extra kosten. “Het gaat om enorme bedragen, maar Fontys heeft natuurlijk ook vele duizenden vierkante meters vastgoed.”

Gezond klimaat
Gaat bij Fontys nu ook de verwarming een graadje lager? Zo simpel is dat niet, zegt Peels. “Wij vinden een ideaal en gezond klimaat in de gebouwen belangrijk, het gaat dan onder meer om de luchtkwaliteit en temperatuur in de gebouwen. Dat is een totaalplaatje.”

“Wij zijn sowieso al bezig met een verantwoord energiebeleid, met de doelstelling om in 2030 CO2-neutraal te zijn. We verbruiken al steeds minder gas bijvoorbeeld. Alle nieuwe gebouwen worden zoveel mogelijk energieneutraal gebouwd”, zegt Peels.

Basisscholen
De basisscholen trokken deze week aan de bel vanwege de hogere energiekosten en vragen hulp van de overheid. Dat is bij hbo-instellingen geen issue.

“Basisscholen hebben een andere bedrijfsvoering, onder meer omdat de gebouwen vaak van de gemeente zijn. Wij hebben de gebouwen in eigen bezit en ook het beheer ervan”, zegt Peels. [Petra Merkx]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Arno Jacobs
18
February
2022
FIJN, dan wordt het misschien eens geen 22 graden in de kelder van Nexus (gemeten in deze winter) en wordt het op andere plaatsen ook aangenamer. We lopen nu met T-shirt rond in de winter omdat het te warm is. We hebben dit al eens aangegeven maar elke keer als het is aangepast wordt het later weer teruggedraaid. Het is toch logisch dat iedereen in de winter toch al dikke kleren aan heeft en het kantoor of lab dan niet zo warm hoeft te zijn.
Freddy
18
February
2022
Quote: “Wij vinden een ideaal en gezond klimaat in de gebouwen belangrijk, het gaat dan onder meer om de luchtkwaliteit en temperatuur in de gebouwen. Dat is een totaalplaatje.”

Vind ik ook erg belangrijk. Het zou fijn zijn als dat in nieuwe gebouwen ook daadwerkelijk geregeld zou zijn. Ik denk even aan de vergaderhokken en sommige lokalen in R10, waar na een half uur (tot paar uur bij de lokalen) meer CO2 dan zuurstof in de lucht zit...