Jacky Eickes,
31
augustus
2020
|
10:48
Europe/Amsterdam

Ga toch werken!

Studenten van de Landelijke Studentenvakbond LSVb en FNV Young & United voerden vorige week in vijf studentensteden actie tegen ‘belachelijk hoge huurprijzen voor studentenkamers'. Ik vind het mooi dat ik kan zeggen ‘in mijn tijd was dat nog helemaal niet zo’ en ‘vroeger was alles beter’. Ik vind het tegelijk ook bizar dat ik dat al kan zeggen, want mijn studententijd is nog niet zo heel lang geleden.

Ik kon mijn studentenkamer volledig betalen van mijn stufi. Een immens geluk, dat besef ik ook wel. Van alles dat ik naast mijn studie verdiende, kon ik dus een biefstukje op z’n tijd betalen. Of een wat duurder wijntje. Wijn uit een fles is namelijk ietsje lekkerder dan huismerk uit een pak. De studenten van nu hebben het veel zwaarder. Ze hebben minder inkomsten en juist duurdere studentenkamers en duurder eten en drinken. Ik heb het op deze plek al een paar keer gezegd: die arme, arme studenten van nu.

Waar ik echter geen begrip voor heb en nooit heb gehad, zijn studenten die volledig lenen en niet werken. Noem me oldfashioned en zuur, maar ik heb tijdens mijn studie – vijf dagen in de week les, soms maandenlang van 9.00 tot 17.30 uur – gewoon een bijbaan gehad. Mijn kamerprijs en stufi waren geluk, maar voor mijn inkomsten werkte ik kneiterhard.

Ik heb het ook nooit begrepen. Waarom zou je geen bijbaantje nemen, als je daarmee schulden voorkomt? Zeker hbo-opleidingen zijn niet zo enorm intens dat je na 40 uur (en zulke lange studieweken zijn er al amper) studeren, 48 uur in het weekend nodig hebt om compleet bij te komen. Als je dit nu al niet aan kunt…

Ik zeg het al jaren en zei het zelfs al tijdens mijn studie: Stel je niet zo aan en ga gewoon werken. Je bent nu nog jong en fit. Wacht maar tot je wél oud bent, een jaar of 65. Wacht maar tot je de leeftijd hebt dat je de laatste studieschuldcent afbetaalt.

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.