Eindhoven,
19
januari
2023
|
12:51
Europe/Amsterdam

Fontysbestuur beraadt zich over duurzamer bankieren

De oproep van wetenschappers en studenten aan hogescholen en universiteiten om duurzamer te bankieren, is niet aan dovemansoren gericht. Dat stelt Fontysbestuurder Hans Nederlof. “We gaan hier de komende weken over spreken.”

De wetenschappers en studenten van actiegroep Scientists for Future, Studenten voor Morgen, de Jonge Akademie en de lokale Young Academies sloegen de handen ineen en stuurden afgelopen week alle bestuurders in het hoger onderwijs een brief. Met de oproep om als instelling over te stappen naar financiële dienstverleners die meer oog hebben voor het klimaat. 

Hans NederlofHet college van bestuur van Fontys, zo stelt Nederlof, heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. Ook de discussie die nu wordt aangezwengeld volgt hij op de voet. “Ik ken de discussie. En het is goed dat wetenschappers en studenten zich ook hier mee bezighouden, zich er druk om maken en zich er over uitspreken.”

Een soortgelijke oproep had ruim een jaar geleden veel succes, toen pensioenfonds ABP na aanhoudende kritiek vanuit het hoger onderwijs overstag ging en toezegde niet meer te investeren in fossiele energie. Op een dergelijke ommezwaai wordt nu ook gehoopt, al ligt het in het geval van de banken wel iets lastiger. Zo kan lang niet elke ‘groene’ bank de hoeveelheid transacties faciliteren die jaarlijks in het hoger onderwijs rondgaan.

Nederlof maakt nog een tweede kanttekening. “Het gaat om grote contracten. Wij hebben twee jaar geleden een nieuw contract gesloten na Europese aanbesteding. We zitten nu bij ABN Amro. Maar heel bijzonder is dat contract niet. We hebben daar geen investeringen of beleggingen uitstaan, het gaat alleen maar om het normale betalingsverkeer.”

“En we moeten ons ook realiseren dat we een onderwijsinstelling zijn en welke prioriteiten we daarom hebben. Je kunt wel roepen dat je alles fossielvrij moet zijn, maar dat is ook een ingewikkeld verhaal. Waarbij wij ook niet alles kunnen voorzien of overzien. Niettemin: we gaan er ons als bestuur zeker over buigen. Dat zal ergens in de komende weken gebeuren.” [Jan Ligthart]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Geert van Seeters
20
January
2023
Het college van bestuur van Fontys, zo stelt Nederlof, heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan.
Echter, de oproep voor het tekenen van de 'ABP petitie' waaraan gerefereerd wordt in dit artikel is vorig jaar niet ondertekend door het CvB, terwijl het voormalig CvB dit in 2017 wel gedaan heeft (https://www.fontys.nl/nieuws/college-van-bestuur-abp-moet-afscheid-nemen-van-fossiel/ ).

Ik lees als reactie op de oproep om duurzaam te bankieren; “We gaan hier de komende weken over spreken.” Hopelijk ook handelen... Als grootste Onderwijsinstelling in Zuid-Nederland met jaarlijkse baten van bijna een half miljard euro vormen we een grote Fontys community. We zijn net een kleine stad (45.000+ studenten en 5.000+ medewerkers) waarbij, naar mijn schatting, 70% jonger dan 30 jaar is.
We kunnen écht het verschil maken op véél meer vlakken dan in het artikel genoemd wordt. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat een onderwijsinstelling positieve impact maakt. Dat is keihard nodig want de overschoot day van Nederland lag in 2022, schrik niet, op 12 april (https://www.overshootday.org/newsroom/press-release-dutch-overshoot-day-2022-nl/ ). Gelukkig doen we op gebied van bedrijfsvoering o.g.v. footprint reductie al heel veel, maar het is belangrijk ons best te blijven doen, stap voor stap, elke dag weer.
Laten we alsjeblieft leiderschap tonen en samen de gemeenschappelijke verantwoordelijk omarmen middels drie volgordelijke werkwoorden; voordoen, meedoen en volhouden om zo lading te geven aan onze merkbelofte 'for Society'.
Wubbo Ockels zei het mooi; "We zijn allemaal astronauten van ruimteschip Aarde"
Let's #movethedate.
Lars Borghouts
20
January
2023
Goede zaak dat Fontys hierover gaat praten. En laat het daar a.u.b. niet bij. Zeker wanneer het alleen gaat over 'het normale betalingsverkeer' zijn er vast ook grote(re) duurzame banken zoals ASN die dat prima kunnen doen.
Boilerplate

De druk op bestuurders in het hoger onderwijs on actie te ondernemen werd deze week flink opgevoerd. Naast de oproep van klimaatactivisten aan hogeronderwijsinstellingen om over te stappen naar duurzame banken en verzekeraars, kwam Fossielvrij NL met een petitie tegen de verstrengeling van universiteiten en de fossiele industrie. 

Ook werd deze week wederom een universiteitsgebouw bezet door studenten, dit keer bij de Universiteit van Amsterdam omdat die banden zou hebben met olieconcern Shell.  Eerder gebeurde dat onder meer bij de TU/e in Eindhoven, een actie waaraan ook Fontysstudenten deelnamen. 

In reactie op de protesten vroeg GroenLinks afgelopen woensdag aan de ministers van Onderwijs en Economische Zaken om richtlijnen te geven waaraan universiteiten en hogescholen moeten voldoen.