Eindhoven,
15
september
2021
|
14:02
Europe/Amsterdam

Fontys weer helemaal 'open'

Geen mondkapjes meer, geen anderhalve meter, geen looprichtingen, geen beperkingen meer in groepsgrootte. Vanaf maandag 27 september worden in het hoger onderwijs en dus ook bij Fontys alle beperkende coronamaatregelen losgelaten. 

Demissionair premier Mark Rutte noemde gisteren tijdens zijn persconferentie expliciet het hoger onderwijs als één van de sectoren waar alle beperkingen vanaf 25 september worden opgeheven. Tot dan blijven in gangen en gemeenschappelijke ruimtes nog wel de looprichtingen en verplichte mondmaskers gelden. 

“Wel blijft het advies regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week, een zelftest te doen om zo de risico’s op besmetting kleiner te maken”, aldus Rutte. Studenten en medewerkers kunnen nog altijd gratis zelftests krijgen. 

'Geef elkaar de ruimte', was wat Rutte gisteren in het algemeen nog eens benadrukte. Dat is ook precies het devies bij Fontys. Er gelden geen verplichte maatregelen meer maar het blijft aan te bevelen om elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven. Niet iedereen staat er immers hetzelfde in.

En sommige medewerkers en studenten hebben een kwetsbaardere gezondheid. Voor wie dat tot problemen of bezwaren leidt, wordt bij Fontys bij de eigen opleiding of dienst in overleg gezocht naar individuele oplossingen. 

Vanaf 27 september geen verplichte looproutes en dus ook geen bordjes meer in de Fontys-gebouwenRoosters
Vanaf maandag 27 september voelt en oogt het dus weer als vanouds in de instituten en op de campussen van Fontys. "Wel blijven algemene adviezen van kracht", aldus Fontys-woordvoerster Mascha Arts. "Handen wassen, testen en thuisblijven bij klachten."

Toch zullen sommige studenten en medewerkers voorlopig ervaren dat nog niet alles hetzelfde is. Zo hebben sommige opleidingen nog relatief weinig fysiek onderwijs. "Het algemeen advies was: uitgaan van fysiek onderwijs na de zomervakantie. Sommige vonden het echter beter om dat nog niet helemaal als uitgangspunt te nemen bij de nieuwe roosters."

Arts: "In een week tijd valt dat niet overal meteen om te gooien. Dus dat zal dat in het eerstvolgende semester gebeuren. Hetzelfde geldt voor de maximale groepsgrootte. Die is nu nog 75 personen. Vanaf 27 september vervalt dat. Instituten als ITC, waar colleges aan grotere groepen worden gegeven, zullen daar blij mee zijn. Maar het is de vraag of dat roostertechnisch meteen kan worden veranderd."

Toegangsbewijs
Coronatoegangsbewijzen zoals die gaan gelden voor alle horeca, evenementen, bioscopen en professionele sportwedstrijden
zijn niet nodig voor het hoger onderwijs. Maar, zo zei het kabinet eerder, daar kan verandering in komen als de besmettingen oplopen.

Andere zaken waar nog naar wordt gekeken is die momenten waarop studenten en/of medewerkers in externe ruimtes komen waar wel zo'n toegangsbewijs geldt. Zoals op stageplaatsen of bijvoorbeeld een theater. "Als het om echte onderwijsactiviteiten gaat, zoals Kunsten-studenten die een voorstelling geven, dan geldt voor die studenten en betrokken docenten niet de verplichting van dat toegangsbewijs", aldus Arts. [Jan Ligthart]

 

 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Elle van den Goorbergh
17
September
2021
Fantastisch dit! Weer een echt campusleven, samen met elkaar. Waar het voor iedereen die voor onderwijs kiest, althans in mijn optiek, toch om draait. Samen op een warme, menselijke manier in plaats van mechanische, surrealistische wijze toewerken naar het diploma, naar de eindstreep. Met mensen, voor mensen, door mensen. Alleen samen krijgen we die handtekening eronder, of liever gezegd prettiger eronder, onder dat diploma.