Eindhoven,
16
augustus
2021
|
16:33
Europe/Amsterdam

Fontys weer 'gewoon' open, geen Purple-festival

Het nieuwe collegejaar begint heel anders dan het oude eindigde. Vanaf maandag 30 augustus gaat Fontys weer 'gewoon' open. De fysieke colleges keren terug, zonder 1,5 meter-beperking. Ook de introductie gaat volgende week gewoon door, met uitzondering van het Purple Festival.

Een en ander is het gevolg van het laatste kabinetsbesluit rond corona. Dat bevatte welgeteld één versoepeling: het hoger onderwijs mag weer open. Daar was door studentenorganisaties, universiteiten en hogescholen ook zwaar op aangedrongen. 

Ook voor Fontys betekent het een grote omslag. Na de sluiting in het voorjaar van 2020 ging de hogeschool op 16 december wederom volledig op slot. Pas maanden later werd wat versoepeld, maar het fysieke deel betrof voornamelijk praktijkonderwijs en tentamens.

Nu mag alles weer. Althans, met een paar beperkingen. Er mogen bij onderwijsactiviteiten maximaal 75 studenten in één ruimte verkeren. Dit geldt ook voor bibliotheken en restaurants, maar niet voor gangen, foyers en restaurants met alleen een afhaalfunctie. 

Mondmaskers
Hoewel mondmaskers net als de 1,5 meterregeling tijdens colleges vervallen, blijft het wel verplicht om een mondmasker te dragen tijdens verplaatsingen in Fontys-gebouwen. Voor die verplaatsingen gelden ook nog steeds de looproutes die er vorig collegejaar al waren. Verder blijven de bekende hygiëne-adviezen gelden. 

Het dringendste advies vanuit de hogeschool is om twee maal per week een vrijwillige corona-zelftest te doen. 

Medewerkers die er vanwege een specifieke privé-situatie moeite mee hebben om eind deze maand weer op locatie aan het werk te gaan, dienen daarover contact op te nemen met hun leidinggevende. 

Voor de medewerkers die niet direct bij de onderwijsuitvoering betrokken zijn, blijft tot 20 september het bestaande advies gelden: werk zoveel mogelijk thuis en kom alleen naar een Fontys-locatie als dat nodig is vanuit welzijnsoogpunt, omdat je thuis geen goede werkplek hebt of voor werk dat niet of moeilijk online te realiseren is. 

Vaccinaties en studenten
Voor sommigen is wellicht de stap ook groot. Immers, de leeftijdsgroep van studenten was begin juli de reden voor een plotselinge toename in besmettingen toen discotheken en clubs open mochten. Sommige critici opperden de afgelopen week dat de versoepeling in het hoger onderwijs te vroeg komt.

Dat heeft te maken met de vrees voor besmettingen die tijdens de vakantie zijn opgelopen. En het feit dat veel studenten pas één prik hebben gehad: in de groep 18 tot 25-jarigen is dat nu 64 procent volgens het RIVM.  

Het OMT had liever gezien dat de versoepeling pas op 20 september was ingevoerd. Het kabinet besloot anders, mede omdat juist het hoger onderwijs lang in de wachtstand heeft gestaan en het volgens premier Rutte roostertechnisch te veel gevraagd is om in één semester twee scenario's te draaien. [Tekst loopt door onder foto]

Festival afgeblazen
De feestelijke afsluiting van de introweek schiet er dit jaar wederom bij in. Het Purple Festival, dat op donderdag 26 augustus in de Spoorzone in Tilburg zou worden gehouden, vervalt omdat grootschalige evenementen in elk geval tot 1 september verboden zijn.

De overige introductie-activiteiten blijven ongemoeid. De opleidingsdagen op maandag en dinsdag en de Stadsdag op woensdag gaan dus gewoon door. Waarschijnlijk krijgt de festivaldag een alternatieve invulling. Daarvoor hebben de introductiecommissies van de afzonderlijke opleidingen al voor de zomer meerdere scenario's opgesteld. [Jan Ligthart] 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.