Tilburg,
09
maart
2018
|
12:49
Europe/Amsterdam

Fontys viert maand van de leuke seks

Voor wie het nog niet wist: het is de maand van de leuke seks. Een groep seksuologen, trainers, docenten, pedagogen en ouders, ook van Fontys, vindt het tijd om een tegengeluid te laten horen nu het in de publieke discussie bijna alleen nog maar over de schaduwkanten van dit onderwerp gaat.

De maand van de leuke seks is een landelijk programma. Er zijn lezingen over seksualiteit van verschillende groepen, zoals vrouwen, en ouderen, maar ook praktische workshops (‘Handjob’) en er rijdt een ‘lovebuzz’ langs scholen.

Het platform achter de maand van de leuke seks (seksuologen, trainers, docenten, pedagogen en ouders) ziet dat seksualiteit momenteel, en niet alleen door de @metoo beweging, vooral in een negatief daglicht staat. Zij willen niets afdoen aan de aandacht voor seksueel geweld en intimidatie: die is hard nodig, vinden zij. Maar het is, vooral voor jongeren, belangrijk om te weten dat seks ook leuk kan zijn.

Het platform wil met de Maand van de leuke seks docenten en hulpverleners inspireren en informeren, zodat zij kunnen bijdragen aan een positief beeld van seksualiteit bij leerlingen en cliënten.

Vanuit Fontys is de Hogeschool Pedagogiek betrokken. Zo vindt op 20 maart de workshop ‘Praten over seks’ plaats voor docenten, studenten en professionals in de gehandicaptenzorg. Het gaat dan over seksualiteit en intimiteit voor mensen met een verstandelijke beperking.

Deze groep is voor informatie over seksualiteit en intimiteit afhankelijk van anderen, onder wie hulpverleners. Maar die vinden Diana Schaafsma.het ook niet altijd even gemakkelijk om over dit onderwerp te praten. Onderzoeker en associate lector Dilana Schaafsma wil de kennis en vaardigheden bij hulpverleners vergroten, zodat zij hun cliënten meer zelfvertrouwen kunnen geven op dit gebied.

Op 22 maart staat bij de Hogeschool Pedagogiek in Tilburg de tweemaandelijkse ontbijtsessie, georganiseerd met de Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten (SJS) in het teken van seksuele ontwikkeling en -opvoeding. Het gaat dan over wat dit betekent voor gezinnen en wat jeugdprofessionals hierin kunnen betekenen. [Debbie Langelaan]

Meer informatie vind je op de website van Pedagogiek.