Fontys verwacht nieuwe studiejaar volledig open te gaan
Fontys verwacht het nieuwe studiejaar te kunnen beginnen zonder coronamaatregelen. Die boodschap hebben de instituten gekregen van het Centraal Crisisteam (CCT), maar er is wel een ‘mits’.
Dat voorbehoud is het besluit dat het kabinet op 13 augustus neemt. Als de besmettingscijfers het dan toelaten, wordt ook de anderhalve metermaatregel losgelaten. Dat zou betekenen dat er op een normale wijze fysiek onderwijs kan plaatsvinden en ook het maximale aantal werkplekken beschikbaar komt.
Mondkapjes af
Het kabinet kondigde vrijdag in de coronapersconferentie ook aan dat de verplichting tot het dragen van een mondkapje vanaf komende zaterdag alleen nog in situaties geldt waarin geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Dat geldt bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en op stations.
Binnen Fontys is het dragen van een mondkapje vanaf 26 juni dan ook niet langer verplicht, aldus het CCT: “Behalve in situaties dat de anderhalve meter niet kan worden aangehouden, denk aan praktijkonderwijs en in de liften.”
Optimale scenario
Hogescholen en universiteiten moeten zich wel voorbereiden op twee scenario’s voor het nieuwe studiejaar: eentje zonder en eentje met de anderhalve meter. Dat zeiden minister De Jonge en premier Rutte vrijdagavond tijdens de persconferentie.
De volgende dag stuurde onderwijsminister Van Engelshoven een brief aan de onderwijsinstellingen. “Ik vraag u daarom u voor te bereiden op een situatie waarbij anderhalve meter is losgelaten”, schrijft ze, “en tegelijkertijd een terugvalscenario paraat te hebben waarbij nog wordt uitgegaan van de anderhalve meter.”
De Vereniging Hogescholen gaat echter uit van de optimale ontwikkeling. “Vanaf 15 augustus geen anderhalve meter meer”, zegt voorzitter Maurice Limmen op Twitter. “Wij zijn klaar om op verantwoorde manier weer volledig open te gaan.”
Te laat
Studentenorganisatie ISO vindt een kabinetsbesluit hierover op 13 augustus ‘echt te laat’: “Heel Nederland mag weer naar kantoor, op vakantie en naar festivals, maar de student wordt wederom aan het lijntje gehouden”, zegt Lisanne de Roos, de nieuwe voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.
“Het is onbegrijpelijk dat studenten en instellingen nóg langer in onzekerheid blijven over hoe het komende collegejaar eruit gaat zien.” De Landelijke Studentenvakbond meent dat instellingen zich moeten richten op ‘het beste scenario’, zegt de nieuwe LSVb-voorzitter Ama Boahene. En dat is de terugkeer van fysiek onderwijs.
Goed nieuws
De universiteiten willen ook liever niet aan beperkingen denken. “Het is heel goed nieuws dat vrijwel alle coronabeperkingen voor het hoger onderwijs worden afgeschaft”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU.
“Daardoor kunnen de eerstejaarsstudenten toch genieten van hun introductieweken en kijken we uit naar een nieuw studiejaar zonder beperkingen.” [Tim Durlinger/Hoger Onderwijs Persbureau]
Ook helemaal eens met de argumentatie van studentenorganisatie ISO en de Landelijke studentenvakbond dat studenten opnieuw en onterecht in de wachtstand worden gezet. Terwijl alles weer mag, zitten zij nog tot half augustus te wachten op het verlossende woord: dat ze weer gewoon naar de campus mogen. Met nog steeds de dreiging dat er weer een kink in de kabel komt vanuit overheidswege, omdat de volksgezondheidskaart opnieuw wordt getrokken. De kaart waar al het andere alweer 1,5 jaar steeds voor moet wijken...wat de bijkomende schade dan ook is.