Eindhoven,
29
augustus
2022
|
21:57
Europe/Amsterdam

Fontys verandert van naam, of een beetje dan toch

Fontys Hogescholen gaat voortaan in eenvoud verder. In naam althans. De officiële naam wordt namelijk Fontys Hogeschool. Niet alleen de instelling maar ook de afzonderlijke instituten krijgen een andere naam.  

De instituten krijgen voortaan de merknaam Fontys gevolgd door de inhoudelijke studierichting: Fontys Pedagogiek, Fontys Journalistiek, Fontys Economie en Communicatie, etcetera.

De naamsverandering werd bekendgemaakt door Fontys-voorzitter Joep Houterman tijdens de officiële opening van het nieuwe collegejaar op campus Rachelsmolen in Eindhoven. Aan die verandering is een lang traject vooraf gegaan. Met meer dan de helft van de instituten waar de naamsverandering wat lastiger voor ligt, zijn de gesprekken hierover ook nog gaande. 

Maar de lijn is duidelijk en de verandering volgens Houterman ook nodig: “De naam Fontys Hogescholen is een mooie reflectie op onze historie. Maar in de huidige werkelijkheid zijn we al lang over de grenzen van instituten heen aan het organiseren.” Daarom, zo stelde hij, is het beter om het ‘merk’ van instituten in naam beter te laten aansluiten op de inhoud van de studierichting. 

Masters
Minister Dijkgraaf ondertekent het sectorakkoord hoger onderwijs Houterman stond tijdens de opening ook nog stil bij het landelijke bestuursakkoord voor het hoger onderwijs dat vlak voor de zomer bij Fontys werd ondertekend door minister Dijkgraaf, de hogescholen en de universiteiten. Hij lichtte daarbij ook de terugloop van het aantal vwo'ers dat voor hbo kiest uit, in combinatie met het beperkte aantal masters dat aan het hbo wordt behaald.

“Van alle masters wordt 97 procent behaald aan een universiteit. Slechts 3 procent in het hbo. Terwijl het niveau van beide masters gelijk is; alleen de oriëntatie is verschillend. Dat is wat mij betreft wel een probleem. Want 21 procent van alle hbo-studenten wil een master halen, maar moet daarvoor dan naar een universiteit. Ik vind dat we daar als hbo iets aan te doen hebben.” 

Prijzen
In het verleden werd overigens de opening van het collegejaar ook opgeluisterd door een prijsuitreiking: de Denk Groter Prijzen. Die onderzoeksprijzen werden uitgereikt aan één student en één medewerker van Fontys voor een innovatief, maatschappelijk project. Maar de slogan Denk Groter is afgelopen jaar verdwenen en daarmee ook de prijs. 

De nieuwe slogan van Fontys is immers Fontys for Society. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een nieuw soort blijk van waardering, dus niet per se een prijs, die met enige regelmaat uitgereikt kan worden aan studenten of medewerkers die deze slogan in de praktijk handen en voeten hebben gegeven. Wanneer deze nieuwe ‘onderscheiding’ wordt ingevoerd, is nog niet bekend. [Jan Ligthart

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
François Carré
02
September
2022
De eerste vraag die met bijval gesteld werd tijdens de presentatie van Joep Houteman van het toekomstige Fontys tijdens een massaal bezochte bijeenkomst van (oud-)collega's afgelopen jaar in Eindhoven betrof de Engelstalige "slogan" waar Fontys Hogeschool mee de onderwijsmarkt wil veroveren. Het wordt schrijnend duidelijk dat het marketingdenken en de vermeende kracht van communicatieve slimmigheden de overhand blijft hebben en dat is in mijn - en in veler - ogen een gemiste kans.