Eindhoven,
12
april
2023
|
12:56
Europe/Amsterdam

Fontys-studentes willen wél fulltime werken

Deeltijdbanen zijn bij net afgestudeerde vrouwen populairder dan bij mannen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar uit een navraagrondje onder een aantal Fontys-studenten blijkt dat het gros gewoon fulltime wil gaan werken. Zowel vrouwelijke als mannelijke studenten.

Het CBS heeft gekeken naar het aantal mannen en vrouwen die in de periode 2007-2009 meteen na het afstuderen aan het werk gingen. Daaruit blijkt dat vrouwen na het behalen van hun mbo-, hbo- of wo-diploma vaker in deeltijd (minder dan 35 uur per week) werken dan mannen met een vergelijkbare studieachtergrond. Vrouwen die wel fulltime aan de slag gaan, stappen in de eerste negen jaar na het afstuderen vaker over op een deeltijdbaan dan mannen. 

JinteJinte, student Communicatie, valt daar niet onder. Zij studeert al twaalf jaar, heeft voor deze studie ook al een andere opleiding gedaan en heeft geen zin meer in een master. Ze wil werken. Het liefst zo vaak en veel mogelijk. Fulltime dus. 

“Ik ben toe aan iets anders”, zegt ze. “Mijn plan is om fulltime te gaan werken. Ik wil graag het huis uit, woon nu nog thuis, en heb zin in een plekje voor mezelf. Een toekomst opbouwen. Misschien dat ik later nog deeltijd wil gaan werken, maar voor nu eerst even fulltime. Dat is niet alleen vanwege het geld – oké, het is een fijne bijkomstigheid – maar vooral omdat ik het fijn vind om ergens op mijn plek te zitten."

Kinderen
Meike Jansen, student Commerciële Economie, denkt ook aan een fulltimebaan na haar studie. Ze is over drie jaar pas klaar, dus zeker weten doet ze het nog niet. “Maar vooralsnog is het mijn plan om op zoek te gaan naar een fulltimebaan. Ik heb nog geen kinderwens, dus het is niet dat ik om die reden deeltijd zou willen werken.”

Emma, Helene en SurayaDoor naar Emma, Helene en Suraya, die allemaal in het tweede jaar van de studie International Business zitten. Ook zij willen (bijna) allemaal een fulltimebaan. Emma: “Niks houdt me tegen om fulltime te gaan werken.” 

Helene vult haar aan door te zeggen dat ze hetzelfde plan heeft. “Je studeert om te werken en geld te verdienen. Het leven is duur. Ik denk dat het ook afhankelijk is van je thuissituatie, of je een man hebt die fulltime werkt en kinderen die veel geld kosten.”

Suraya is een van de weinige uitzonderingen op de regel. Zij hoeft niet per se vijf dagen te werken; een dagje minder is wat haar betreft ook prima. “Tegenwoordig is het een trend dat je vier dagen in de week gaat werken, 32 uur. Dit wordt ook gezien als fulltime en dat lijkt me wel wat. Waarom vijf dagen als je ook fulltime vier dagen kunt werken? Die vijfde dag kan ik dan mooi besteden aan een hobby die ik dan heb.”

Rein en JoepEigen huis
Uit het onderzoek van het CBS blijkt ook dat vrouwen die samenwonen of kinderen krijgen vaker dan alleenstaande vrouwen hun voltijdbaan inwisselen voor een deeltijdbaan. Student Beau snapt dat wel. “Ik denk dat mijn voorkeur uitgaat naar fulltime werken, omdat ik dan kan sparen voor een eigen huis. Als parttimer wordt dat lastiger. Wel kan ik me voorstellen dat ik parttime ga werken als ik kinderen krijg. Het maakt me dan niet uit of mijn partner dan fulltime werkt. De een parttime en de ander fulltime lijkt me prima.” 

Joep en Rein, allebei student Bedrijfskunde, denken niet eens aan deeltijd. Nooit gedaan en dat gaan ze (voorlopig) ook niet doen. “Ik wil fulltime werken vanwege het geld, maar ook om mezelf nuttig te maken”, zegt Joep. Een uitspraak waar Rein het helemaal mee eens is. “Voor mij geldt hetzelfde.” [Marieke Verbiesen en Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd.
Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.