Fontys steunt manifest tegen seksueel geweld
Een manifest tegen seksueel geweld van Amnesty International wordt donderdag ondertekend door bestuursvoorzitter Joep Houterman. De timing ervan, een week na het Voice of Holland-schandaal, is louter toeval.
Uit recent onderzoek van Amnesty is gebleken dat 1 op de 10 studenten te maken heeft gehad met seksuele penetratie zonder instemming. Bij seksuele handelingen zonder toestemming gaat het om 1 op de 5 studenten. Bij 11 procent van de vrouwen en 1 procent van de mannen gebeurde dit tijdens de studententijd.
Een groot deel van deze slachtoffers heeft geen idee waar melding van dergelijke klachten gemaakt kan worden. Een serieus probleem waar Fontys nu iets aan gaat doen.
Met het ondertekenen van het manifest laat Fontys zien zich in te zetten voor het bestrijden en bespreekbaar maken van seksueel geweld. Zowel bij studenten als medewerkers.
Activist
Steffie de Wit, derdejaars student Social Studies bij Fontys en tevens activistenleider bij Amnesty International, is donderdag aanwezig bij de ondertekening.
“Ik heb me in maart vorig jaar aangemeld als activist voor Amnesty International. Sindsdien zet ik me in voor deze campagne tegen seksueel geweld”, vertelt ze.
Het manifest bestaat volgens Steffie uit zes punten die moeten bijdragen aan het verbeteren van een veilige studeer- en werkplek binnen Fontys.
“Er staat bijvoorbeeld in dat er rondom dit onderwerp workshops worden gehouden voor studenten en docenten. Het moet daarnaast duidelijk worden waar personen terechtkunnen als ze hulp zoeken.
Je hebt een heel team aan vertrouwenspersonen, studentcoaches en psychologen, maar bij wie klop je aan? Dat is iets wat Fontys met het ondertekenen van het manifest duidelijker in kaart gaat brengen.”
Die stap is voor een belangrijk deel al gezet. Onder meer op Fontys Helpt, het online platform waar men terechtkan met allerlei ondersteuningsvragen. “Je vindt er contactpersonen die je kunt benaderen als je slachtoffer bent van seksueel geweld, zowel binnen als buiten Fontys”, vervolgt Steffie.
The Voice
Dat het manifest nu ondertekend wordt – een week na alle berichten over grensoverschrijdend gedrag in The Voice of Holland – berust volgens Steffie op louter toeval.
“We hebben de oproep voor het ondertekenen van het manifest in mei of juni vorig jaar al verspreid. Fontys is daar meteen op in gegaan en reageerde positief.”
Omdat er eerst gekeken moest worden naar hoe dit vormgegeven kon worden, heeft het wat langer geduurd, stelt Steffie. “Maar de datum van aanstaande donderdag staat al geruime tijd vast.”
Het is volgens de studente fijn dat haar medestudenten en docenten voortaan beter weten waar ze terechtkunnen als ze te maken krijgen met seksueel geweld.
Goede stap
“Als ik kijk naar mijn rol vanuit Amnesty, dan ben ik blij met deze stap in de goede richting. Fontys laat hiermee een geluid horen dat andere onderwijsinstellingen hopelijk zullen volgen.”
Fontys is de vijfde onderwijsinstelling die het manifest ondertekent en de eerste in Brabant. De Vrije Universiteit van Amsterdam, Hogeschool Maastricht, Maastricht University en Hogeschool InHolland gingen Fontys voor. [Karen Luiken]