door Marieke Verbiesen/Karen Luiken,
13
maart
2024
|
18:59
Europe/Amsterdam

Fontys Sport en Bewegen ontruimd door dreigend gaslek

Zo'n 250 studenten en een groep medewerkers van Fontys Sport en Bewegen hebben woensdagmiddag in allerijl het instituutsgebouw aan de Theo Koomenlaan moeten verlaten. De oorzaak was een dreigend gaslek in de buurt van de High Tech Campus in Eindhoven. “Alles is heel ordelijk verlopen”, laat een woordvoerder van Fontys weten. 

Rond het middaguur ontvingen alle omwonenden en bedrijven een NL-alert met het verzoek alle ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Zo ook Fontys Sport en Bewegen. Uit voorzorg werd een gebied van 200 meter rond de gasleiding afgezet en werden meerdere wegen afgesloten, waaronder de A2 tussen Eindhoven en Maastricht. Hierdoor ontstonden lange files. 

Fontys Sport en Bewegen aan de Theo Koomenlaan in Eindhoven“We zijn na de alarmmelding meteen in actie gekomen en hebben alle ramen en deuren van ons gebouw gesloten”, vertelt Pieter Cornelissen van het lokale crisisteam van Fontys. “Alle buitenactiviteiten zijn afgebroken en iedereen is naar binnen gebracht.”

Ontruiming
Toen het crisisteam begreep dat de situatie nog lange tijd zou kunnen duren, is besloten om het pand te ontruimen en alle 250 studenten en een groep medewerkers veilig naar huis te laten gaan. “Alles is heel ordelijk verlopen, er is geen moment sprake geweest van paniek", aldus Cornelissen. “Binnen twintig minuten was het pand leeg en hebben we het gesloten.”

Dat was maar goed ook, want kort daarna moesten alle omliggende bedrijven op last van de politie worden ontruimd. Cornelissen: “We hadden op tijd het juiste besluit genomen.” 

Het affakkelen van het gas. Videostill: NOSVolgens Omroep Brabant en NOS gaat het om een 30 centimeter dikke hogedrukleiding. De grond onder die leiding zou zijn verzakt, mogelijk door een lekkage. Een deel van de buis heeft daardoor geen ondersteuning meer en buigt door. Daarop heeft netbeheerder Enexis de gasbuis afgesloten. Het gas dat nog in de leiding zit, wordt gecontroleerd afgefakkeld. Dit heeft een aantal uur geduurd. 

Voorbij
Een ochtend later is al het gevaar geweken. Het verkeer rijdt weer over de A2 en de N2 en ook bij Fontys Sport en Bewegen gaat het leven door alsof er niets is gebeurd. 

Cornelissen: “Gisterenavond hebben we onze studenten en medewerkers geïnformeerd over de stand van zaken en hebben we ze gevraagd de speciaal in het leven geroepen website van de gemeente Eindhoven in de gaten te houden. Daar kwam in de loop van de avond op te staan dat de maatregelen waren ingetrokken en de situatie was genormaliseerd. Ook bij ons is alles weer normaal.”  
 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.