Eindhoven,
22
maart
2023
|
15:41
Europe/Amsterdam

Fontys onderzoekt of het juist wél op TikTok zal gaan

De timing is even toevallig als opmerkelijk. Net op het moment dat het kabinet rijksambtenaren verbiedt om TikTok op hun telefoon te hebben, heeft Fontys een extern bureau ingeschakeld om te onderzoeken of de hogeschool zich op TikTok kan begeven en zo ja, hoe dat veilig kan.

Puur toeval. Zo noemt Teun Slot het. Dat uitgerekend nu het kabinet op advies van de AIVD een TikTokverbod invoert voor werktelefoons van ambtenaren, Fontys net een onderzoek heeft uitgezet bij een cybersecurity-specialist met de vraag of en hoe Fontys juist wel op TikTok actief kan zijn. Want volgens Slot, teamleider marktpositie bij de dienst Marketing en Communicatie, speelt de kwestie al veel langer bij Fontys.

Teun  Slot“De wens om op TikTok te gaan is er absoluut. Vanuit een marketingpositie niet meer dan logisch: daar zit immers onze doelgroep. Maar de discussie daarover is gevoelig. Een half jaar geleden heeft op ons verzoek het ISP-office (Iformation Security and Privacy  Office) van Fontys al een advies uitgebracht. "

Dat advies luidde: laat een externe deskunidge partij de risico's toetsen. Een advies dat dus pas zeer onlangs is opgevolgd. “We hebben de opdracht neergelegd bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in cybersecurity. Over een maand of anderhalf ontvangen we hun rapport. Daaruit moet blijken hoe we TikTok op een zo veilig mogelijke manier kunnen inzetten en wat de risico’s zijn.

Spionage 
De discussie die deze week losbarstte ging (weer) over de veiligheid van TikTok. De razendpopulaire app is Chinees eigendom en kan een bedreiging vormen voor staatsveiligheid, datadiefstal, manipulatie en spionage.  "Natuurlijk speelt deze jongste discussie ook een rol in welke beslissing we gaan nemen", aldus Slot. “De thermometer zit natuurlijk ook in de maatschappij.”

Hij wijst erop dat er al enkele instituten zijn bij Fontys die al over een TikTokaccount beschikken. “Daar zijn we eigenlijk niet zo blij mee. Want de vraag is of zij volgens dezelfde kaders werken als die wij nu laten onderzoeken.”

Mediawijsheid
Er is ook veel discussie over het feit dat jongeren en studenten in meerderheid maling lijken te hebben aan de zorgen die leven over wat China allemaal kan doen met de app. “De vraag is: moeten wij dan maar wegblijven van TikTok terwijl al onze studenten en potentials wel gewoon op die app zitten?”

Er is toch ook een verantwoordelijkheid die je daarin hebt als onderwijsinstelling. Als Fontys mocht besluiten een eigen account te opnenen op TikTok, geef je dan niet het signaal af: ‘Hé, het is helemaal okay om op TikTok te zitten’?

Slot: “Nee, dat is niet meegenomen in de besprekingen tot nu toe. Extra onderwijs in mediawijsheid? Nee, ook niet. Dat ligt ook buiten onze invloedssfeer. Al kan ik me voorstellen dat dit bij studenten Journalistiek en Communicatie wel goed zou zijn.”

“We zijn er ook gewoon nog niet over uit en laten het echt afhangen van het extern advies. Als daaruit blijkt dat we het op een goede, zo veilig mogelijke manier kunnen inrichten, dan zullen we in elk geval wel benadrukken dat de veiligheid voorop staat."

"Deelnemers aan de TikTok-accounts van Fontys moeten dan een toestemmingsverklaring tekenen waarin de risico's worden beschreven. Maar de keuze ligt dan bij de student. En wat de content betreft die we dan op TikTok plaatsen: die moet ook elders te vinden zijn en mag nooit exclusief voor TikTok zijn.”

Ontraden
Hogeschool Saxion liet vandaag juist weten dat het niet wil dat medewerkers TikTok gebruiken op hun werktelefoons. “Saxion doet gevoelig onderzoek, dat niet zomaar op straat moet komen”, zegt hoofd informatiebeveiliging Henry Meutstege tegen nieuwsplatform SaxNow

De hogeschool gaat niet over tot een verbod van TikTok, vervolgt hij. Medewerkers moeten zelf kunnen bepalen welke apps ze installeren. Maar hij hoopt hen te kunnen overtuigen dat ze de app beter niet kunnen gebruiken.

Andere hogescholen en universiteiten hebben de app nog niet ontraden of verboden, laten woordvoerders van de koepelverenigingen Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland weten. [Jan Ligthart/HOP
  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Desta
10
June
2023
Hallo
Allereerst, hoe gaat het met je?
Dan heb ik een vraag,
Mijn tiktok is 4 dagen geblokkeerd. Sorry als ik per ongeluk een fout heb gemaakt
sander
24
March
2023
wat Rens zegt en reeds gezegd heeft.

> “De wens om op TikTok te gaan is er absoluut. Vanuit een marketingpositie niet meer dan logisch
Past dat bij de bestuursvisie? Kan ik me eigenlijk niet voorstellen.
Sebas
24
March
2023
Rens is me te snel af en heeft het al mooi verwoord. Goed dat er zo kritisch naar TikTok gekeken wordt, maar hoe zit het met al die andere social media? Moeten we met de hype mee, achter onze 'potentials' aan? Of kunnen we als Fontys misschien het goede voorbeeld geven?
Terecht dat er aandacht is voor de issues rondom privacy en security, maar er zijn nog zoveel andere goede redenen om ver weg te blijven van TikTok. En niet alleen TikTok.
Rens van der Vorst
23
March
2023
Okay, dus Fontys zit wel op Twitter, Instagram, WhatsApp en Facebook en twijfelt of het ook gebruik gaat maken van TikTok. Kan ik daaruit dat de conclusie trekken, dat het Fontys niet uitmaakt, dát de gegevens gestolen worden, maar wel door wie? Of hebben we wel keurige, door de AvG bekrachtigde contracten met Elon M. en Mark Z?

En Fontys stelt de vraag, moeten we maar wegblijven van TikTok, terwijl al onze potentials daar wel op zitten? Het antwoord daarop is uiteraard een volmondig 'ja!'. Fontys staat, dacht ik, toch echt voor een bijdrage aan eerlijke, rechtvaardige samenleving en TikTok, tsja, die denken daar anders over. En inderdaad, dat geldt ook voor die Amerikaanse producten. Dus in plaats van te overwegen op TikTok te gaan, beste Teun, zou ik overwegen om van Instagram af te gaan, bijvoorbeeld. Maar daar schreef ik al eerder tevergeefs een column over:

https://bron.fontys.nl/beste-fontys-ga-van-instagram-af/

En, vergeet niet, je kunt best kritisch zijn op technologie én voor vooruitgang. Het gaat er vooral om hoe wij vooruitgang willen definiëren.