Eindhoven,
20
juni
2022
|
11:09
Europe/Amsterdam

Fontys-onderzoeken 'beloond' met RAAK-subsidie

De uitslag van je soa-test direct bij de huisarts meekrijgen of meer bewegen na het hebben van een beroerte dankzij monitoring. Twee Fontysprojecten maken het waar met behulp van de RAAK-PRO-subsidie.

Stel je eens voor dat je een partnerwaarschuwing krijgt: je hebt seks gehad met iemand die een soa heeft. Een onaangename verrassing die een hoop geregel met zich meebrengt. Je moet namelijk eerst naar de huisarts, een test doen, wachten tot de analyses vanuit een ziekenhuislaboratorium als uitslag in een computersysteem gezet worden, terug naar de huisarts voor een vervolggesprek en uiteindelijk starten met een behandeling.

Daar komt verandering in als het aan lectoren Anne Loonen en Joost Schoeber ligt. Vanuit het lectoraat Applied natural sciences startten zij het onderzoek ‘Moleculaire diagnostiek naar de huisarts’, waarin het gehele proces van testen en wachten op uitslag voor patiënten wordt vereenvoudigd.

Anne Loonen en Joost Schoeber.Van lang wachten naar meteen geholpen
Dat gebeurt in een notendop door een simpele test die in de toekomst af te nemen is bij de huisarts zelf.  “Patiënten kunnen direct met deze test zien of zij ergens mee besmet zijn. Het lange wachten hoeft daarbij niet meer, omdat de huisarts meteen een behandeling voor kan schrijven.”

Maar voordat het zover is moet er nog veel onderzoek plaatsvinden. Dat wordt uitgevoerd met verschillende partners zoals TU Eindhoven, ziekenhuizen, gezondheidsexperts, klinieken en huisartsenposten. Zo wordt onder andere gekeken naar welk lichaamsmateriaal voor de test gebruikt moet worden. “Denk daarbij aan een coronatest. Maar in plaats van de monsters via mond en neus, willen we nu het liefst gebruik maken van urine.”

Miljoen euro aan budget
De RAAK-PRO-subsidie, die toegekend wordt door Regieorgaan SIA, moet daarbij helpen. “We hebben 700.000 euro ontvangen en partners moeten 30 procent van de kosten dragen. Zo loopt het budget van ons project op tot een miljoen euro voor de komende vier jaar.”

Van die subsidie wordt ten eerste een PhD aangenomen die de verbindende factor vormt tussen alle partners. “Deze start in het najaar als spin in het web. Daarna gaan we onze test en onze technologie ontwikkelen en valideren. Met als uiteindelijk doel een aanpasbaar systeem te genereren dat ook andere aandoeningen op kan sporen, gewoon bij de huisarts in de praktijk.”

RISE
Eenzelfde budget komt vrij voor het Fontysproject RISE, waarin de nadruk wordt gelegd op mensen die een beroerte hebben gehad. Het project loopt al even, maar er valt nog veel te winnen aldus docentonderzoeker Roderick Wondergem: “We hebben al een behandeling ontwikkeld voor mensen die na een beroerte direct naar huis gaan en relatief veilige restverschijnselen hebben, maar deze groep loopt veel risico. Daar zetten we ons nu voor in.”

Roderick Wondergem.Een tweede beroerte, hoge bloeddruk of andere aandoeningen: het zijn allemaal mogelijke gevolgen voor mensen die na een beroerte thuis komen te zitten. “Zij lopen bij een huisarts, maar in dat programma speelt bewegen geen grote rol. Mensen die een beroerte hebben gehad zitten zo’n 70 tot 80 procent van de dag. Daarom richt ons onderzoek zich op het vertrouwen terugkrijgen in ‘gewoon bewegen’ in plaats van zitten.”

Coaching en bewegingsmonitor
Met RISE wil de onderzoeksgroep van Fontys met andere partners patiënten weer rustig laten wandelen, kleine dingen in en rondom huis doen, of gewoon een dagelijkse boodschap.  Dat gebeurt door middel van een vijftien weken lang traject, bestaande uit coaching en het controleren van een bewegingsmonitor.

“Met die monitor kunnen patiënten ieder moment van de dag terugkijken op hun beweeggedrag. En coaches maken aan de hand van die gegevens een actieplan. Maar eerst gaan we de integratie binnen ons onderzoek beter verdelen en inzetten op een grotere gebruiksvriendelijkheid. Daarna starten we met meer onderzoek onder twee groepen: een met standaardzorg, en een andere met ‘pluszorg’. Daarin kijken we naar de effectiviteit van ons systeem. Dat voert Fontys uit met fysio’s, een integratieteam en naasten van deelnemers, zodat we optimale ondersteuning kunnen bieden in het herstel van de cliënten.” [Noëlle van den Berg]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Es
21
June
2022
"De uitslag van je soa-test direct bij de huisarts meekrijgen", hoe werkt dit anders?
En wie gaat er nu nog naar een huisarts voor een soatest?