Eindhoven,
04
oktober
2021
|
10:59
Europe/Amsterdam

Fontys krijgt voor het eerst een technische master

Bij Fontys start in februari volgend jaar de eerste technische master van de hogeschool: Digital Technology Engineering. Die moet een brede instroom krijgen en ook interessant genoeg zijn voor alumni van andere hogescholen en technische universiteiten, of buitenlandse studenten.

“Voor Fontys is het een mooi uithangbord”, vindt projectleider Peter Biekens. Hij is medeoprichter van Fontys Pulsed, de groep onderwijsvernieuwers en initiatiefnemers van de master. De nieuwe opleiding duurt twee jaar, wordt Engelstalig en is gestationeerd in Eindhoven.

Met name de brede instroom maakt het in de ogen van Biekens bijzonder. De master sluit aan op studies van de hogescholen Engineering en ICT én de opleiding Technische Natuurkunde. Maar ook bij opleidingen die Fontys niet verzorgt, zoals Aviation (luchtvaartechniek).

“We willen eveneens een instroom vanuit andere hogescholen, of van studenten die een bachelor hebben behaald aan een universiteit maar als vervolg liever praktijkgericht onderzoek doen. Daarnaast richten we ons op de internationale markt.”

Behoefte werkveld
De master is volgens de projectleider ontstaan uit een behoefte in het werkveld, die Pulsed nader heeft onderzocht. Digitale transformatie is een Peter Biekensonderdeel van de exponentiële groei van technologie. Veel bedrijven, ook niet-technische, hebben ermee te maken. Sommige starten met het digitaliseren van één enkel proces, andere gaan voor een volledige transformatie.

Biekens: “Het ontbreekt ze vaak aan professionals die kunnen omgaan met de wicked problems die digitale transformatie met zich meebrengt.” Kennis van één specialisme is daarom niet genoeg voor de studenten die deze master gaan volgen. De ‘magie’ vindt plaats op het snijvlak van verschillende disciplines.

Tijdens de tweejarige studie worden ze als het ware bijgeschoold. “Daarom willen we zo’n brede instroom en betrekken we andere masters erbij, om in projecten ook samen te werken met niet-technische studenten. Ondernemerschap is eveneens belangrijk. Dat je oplossingen bedenkt die daadwerkelijk op de markt zijn in te zetten.” 

Samen met bedrijven
De master is mede opgezet door onderzoekscentra, onderwijsinstituten en (internationale) bedrijven. Daaronder zijn grote ondernemingen als Philips, ASML, Vanderlande, VDL en CSU. Pulsed profiteert hierbij van het netwerk dat het in de voorbije jaren heeft opgebouwd.

“Maar het is niet zo dat we de master zijn gestart omdat bedrijven in de rij staan”, geeft Biekens aan. “We zijn er wel de boer mee opgegaan. Ook binnen Fontys, om er de juiste lectoraten aan te koppelen en opleidingen te zoeken die hebben meegeholpen bij de ontwikkeling van het curriculum.”

Ervaring opdoen
Zowel in het eerste jaar als in de afstudeerfase gaat een student aan de slag met een project in het bedrijfsleven. De master heeft een vast team met zeven docenten. Daarnaast is er een flexibele schil van docenten en coaches.

Bij de start in februari gaan de initiatiefnemers eerst ervaring opdoen met een kleine groep van minimaal tien studenten. In september start een tweede groep van minimaal vijftien, met de bedoeling om door te groeien naar 65 studenten per studiejaar. [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Inge van de Vorst
08
October
2021
Van harte gefeliciteerd, toppers. Het is gelukt. Diepe buiging voor jullie volharding en creativiteit. Heel veel plezier met wat nu komen gaat.
Peter Biekens
12
October
2021
Dankjewel, Inge! En nu gaat het pas écht beginnen.. Wij hebben er ontzettend veel zin in!
Frans
08
October
2021
Goed dat deze master er komt. Succes met de promotie!
Peter Biekens
12
October
2021
Dankjewel Frans!
Hidde van Erp
04
October
2021
Complimenten, drie knallers uit jullie koker, imposant. Van harte Peter en je team uiteraard. ?
Peter Biekens
12
October
2021
Dankjewel Hidde! Ik heb het geluk om met een geweldig team samen te mogen werken. Het is dan ook echt een teamprestatie > super trots!