Eindhoven,
05
september
2022
|
14:16
Europe/Amsterdam

Fontys haalt budget binnen voor ondernemerschap en innovatie

De Europese infrastructuur voor ondernemerschap en innovatie verbeteren. Dat is wat Fontys gaat doen nu een beurs van het Higher Education Institutions-initiatief van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie is ontvangen.  

Onder de noemer EIT HEI wordt in het totaal 31,2 miljoen euro uitgetrokken voor het helpen van instellingen bij het opstellen van actieplannen om hun ondernemerschap en innovatie te stimuleren.  

Een deel van dat bedrag gaat naar Fontys en dat heeft de school te danken aan een gezamenlijke inspanning van een Fontys projectteam, bestaande uit Yvonne Kirkels van het lectoraat Industrial Engineering and Entrepreneurship, Jacques Zwaga en Victor van der Linden van het Fontys Centrum voor Ondernemerschap.  

Yvonne KirkelsHet project sluit naadloos aan bij de expertise van twee Fontys-onderdelen. Kirkels participeert en organiseert het ondernemerschapsprogramma Panther; een samenwerking tussen Flanders Business school, Universiteit Twente, Open Universiteit en KU Leuven. “Het programma is gericht op het stimuleren van ondernemerschap en innovatie in het mkb", vertelt Kirkels.

Op het vlak van ondernemerschapsonderwijs en het ontwikkelen van een ondernemende houding beoogt het project de Europese uitrol van het Entrepreneurship Competence Framework, kortweg ‘Entrecomp’. Het Centrum voor Ondernemerschap van Fontys heeft hierin afgelopen jaren een grote expertise opgebouwd. “Ik durf te stellen dat wij hierin als Fontys in Europa vooroplopen”, zegt Van der Linden. 
 
Ecosysteem in Europees verband
Toen Kirkels het HEI-initiatief voorbij zag komen, wilde ze daar meteen iets mee doen. Maar omdat het project op veel meer terreinen betrekking heeft dan alleen dat van haar - het Panther programma - ging Kirkels op zoek naar partners. En zo kwam ze uit bij Victor van der Linden, manager van het Centrum van Ondernemerschap (CvO).

“Het project past precies bij wat het CvO kan en doet”, legt Van der Linden uit. “Het gaat namelijk om een innovatie stimulerende, ondernemende houding. Onze rol hierin is gericht op hoe andere scholen omgaan met ondernemerschapsonderwijs. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we het ondernemend denken van de Europese student verbeteren zodat we als werelddeel innovatief blijven.”  

Internationaal 
Voor het HEI-EIT project wordt samengewerkt met universiteiten uit allerlei verschillende landen. Griekenland, Polen, Spanje, Italië, België, Kosovo. “En er wordt ook gekeken of we een extra actie kunnen uitzetten naar Oekraïne, om een boost te geven aan de herontwikkeling van het land”, zegt Van der Linden. “We zijn enorm trots dat we namens Fontys dit omvangrijke Europese project op basis van onze expertise hebben binnengehaald."

Victor van der LindenHet project zit nu nog in een opstartfase, maar binnen het komende anderhalf jaar hopen Kirkels en Van der Linden de eerste resultaten te kunnen zien. Van der Linden: “We willen een fantastisch programma neerzetten waarmee we bij onze deelnemers, Europa-breed, een ondernemende mindset kunnen ontwikkelen. Als we ze een boost kunnen geven op het gebied van onderwijs, training en innovatie, hebben wij ons doel bereikt.” 

Toegepast onderzoek
Voor het deel van Kirkels is het ook belangrijk dat er met de HEI-gelden toegepast onderzoek wordt gestimuleerd. “Wat voor mij de uitkomst zou zijn, is dat ik samen met bedrijven, onderzoekers en docenten een infrastructuur kan creëren die interessant is voor ieders doeleinden. Wij als Fontys kunnen veel proactiever worden in het aandragen van vraagstukken waar bedrijven op het gebied van ondernemen iets mee kunnen doen, en waar studenten aan deel kunnen nemen.”  

Het multidisciplinaire van Fontys kan daarbij een kracht zijn, denkt Van der Linden. “Vaak ontstaat innovatie vanuit een combinatie van ontwikkelingen of technologieën die eerder niet gecombineerd zijn. Het multidisciplinaire is daarbij een belangrijke stimulans, en dat is precies wat Fontys heeft. We hebben alle smaken in huis en kunnen in feite alle combinaties maken qua disciplines. Er zijn veel inspirerende samenwerkingen waarbij innovatie binnen en buiten Fontys gestimuleerd kan worden.”  [Karen Luiken]  

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.