november
2023

Fontys en buurtbewoners willen samen zwerfafval aanpakken

Buurtbewoners hebben bij Fontys aan de bel getrokken vanwege het zwerfafval rondom campus Rachelsmolen in Eindhoven. Met name de vele sigarettenpeuken zijn een doorn in het oog van de groep vrijwilligers die elke maand de prikstok ter hand neemt. Fontys vindt de situatie vervelend en trekt graag samen op om de overlast te beperken.

Buurtbewoner Eric van den Hurk is coördinator van een groep vrijwilligers die maandelijks namens de Troep Troopers Eindhoven (TTE) in de wijk zwerfafval van de straat opruimt. “Wij constateren dat er veel zwerfafval ligt op weg van het station naar de campus. Op de stoep rondom de locatie liggen veel uitgetrapte peuken en voor de hoofdingang van het gebouw ontstaan gevaarlijke situaties door rokende studenten die de doorgang blokkeren. Voetgangers moeten daardoor uitwijken naar het fietspad.”

Begin deze maand trok Van den Hurk bij Fontys aan de bel. Zijn doel: bespreken hoe de overlast kan worden verminderd. Samen met Gina Makken, medeoprichter en woordvoerder van TTE, ging hij in gesprek met facility manager Desiree Hendrix en Agnes Otten van Fontys for Sustainability. Beiden erkennen het probleem en staan ervoor open om samen tot een oplossing te komen. Ook Erika Overink, gebiedscoördinator van gemeente Eindhoven, schoof aan.

Rookverbod op schoolpleinen
Hendrix wijst op het landelijke rookverbod op schoolpleinen dat sinds augustus 2020 geldt en het recente openstellen van de campus als openbaar terrein. “Toen we nog rookzones op ons terrein hadden, hadden we meer controle over de situatie. Wel besteden we sinds de ingang van de wet volop aandacht aan communicatie richting onze studenten met posters, borden, berichten op sociale media en onze interne kanalen.”

Sigarettenpeuken bij de hoofdingang van campus Rachelsmolen Studenten en medewerkers die roken op de schoolpleinen worden door beveiligers aangesproken. Wanneer ze buiten het terrein roken en hun sigarettenpeuken niet opruimen, worden ze daarop gewezen. Toch blijkt het niet eenvoudig om het afval te reduceren, weet Hendrix. “Het weggooien van peuken is onbewust gedrag en dat is het moeilijkste gedrag om te veranderen. Ook met asbakken aan de hekken zagen we dat peuken op de grond belandden.”

Nu zijn er geen asbakken meer - die zijn tegelijkertijd met de hekken weggehaald - en het terrein buiten de campus valt officieel onder verantwoordelijkheid van gemeente Eindhoven.

“Niettemin voelen we ons medeverantwoordelijk”, benadrukt Agnes Otten. “Het zwerfafval buiten de campus wordt dagelijks door schoonmakers opgeruimd. De omgeving is ons visitekaartje en bovendien hechten we belang aan een nette en schone omgeving.” Ze beseft dat niet iedereen zich bewust is van het feit dat zwerfafval en met name sigarettenpeuken erg milieuverontreinigend zijn. “Ze vallen uiteen in microplastics en die komen via onze rivieren in de oceanen terecht.”

Bewustwordingscampagnes
Voor Fontys houdt Otten zich onder meer bezig met circulair inkopen, afvalscheiding en bewuster kiezen. Ook zet ze acties op om studenten en medewerkers bewust(er) te maken van hun gedrag. “Daarin kunnen we samen optrekken met andere belanghebbenden”, denkt ze. Het gesprek dat op dinsdag 5 november heeft plaatsgevonden tussen Fontys, Troep Troopers en gemeente Eindhoven krijgt binnenkort dan ook een vervolg.

“Vanuit dat gesprek gaan we kijken welke oplossingen we samen kunnen vinden”, zegt facility manager Desiree Hendrix. “Samen moeten we ervoor zorgen dat de omgeving schoon en veilig is.” [Marieke Verbiesen]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Michel
2023
De oplossing is echt heel simpel en kost niets; gewoon je zooi in de prullenbak gooien en klaar.
Jochem Goedhals
2023
Zo typisch dat we afval door 'schoonmakers' laten opruimen. Het is bizar dat we alles kunnen outsourcen en de problemen niet oplossen maar vooral interventies bedenken. Terwijl er legio kansen liggen om echt iets te doen, zo zijn er eerder microplastics uit filters gehaald in het #plasticlab van Fontys. Het zou ons als organisatie ook sieren dat we oplossingen gaan zoeken in 'educatie' in plaats van mij schoonmakers. Maar goed, we zijn tenslotte een onderzoeksinstelling :)
Eric van den Hurk
2023
Wij staan er als troeptroopers voor open om een keer gezamenlijk een opruimactie te organiseren. Samen de peuken etc opruimen. Als ex-roker begrijp ik als geen ander hoe “gemakkelijk” het is om zonder na te denken je peuk weg te gooien. Wij hopen dat er meer bewustwording komt.
Wij lopen als troeptroopers in véél wijken/buurten.
Interesse? Kijk op troeptroopers.nl of stuur een e-mail naar info@troeptroopers.nl