Tilburg,
31
mei
2018
|
14:54
Europe/Amsterdam

Fontys-docent zingt samen met Janis Ian

Zaterdag presentatie cd in Theaters Tilburg

Katrien Verheijden zingt nummers van Janis Ian - bekend van At Seventeen en Fly to high - in Nederlandse vertalingen. Zaterdag presenteert ze haar eerste cd in Theaters Tilburg. Janis Ian wilde zelf ook meewerken aan de cd. Ze zingt op twee nummers mee.

door Petra Merkx
Verheijden is docent zang bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Al vanaf haar tienerjaren is ze fan van Janis Ian, die in de jaren zeventig furore maakte. De Amerikaanse songwriter is nog steeds actief en komt in augustus zelfs voor een optreden naar Nederland. “De laatste keer dat ik haar zag was in 2011. Het optreden was heel puur en klein. Ze stond alleen met een gitaar op het podium”, vertelt Verheijden.

Troostend
“Eigenlijk past ze heel goed in de singer/songwriter-trend van dit moment. De muziek is prachtig. Haar teksten zijn intiem en troostend”, vindt de zangdocent. Tijdens haar opleiding Master of Music bij Fontys ontstond het idee om er iets mee te gaan doen en ze besloot de liedjes van Ian te gaan uitvoeren in de Nederlandse taal.

Ze haalde met crowdfunding 6.000 euro op. Een bedrag dat het fonds Tilburg voor Cultuur verdubbelde. Met dit geld nam ze een cd op met tien vertaalde liedjes en twee Engelstalige. Bijzonder trots is ze op de twee Engelstalige liedjes, omdat ze daarop samen zingt met Janis Ian. “Het was fantastisch dat ze dat wilde doen. Ik nam in Nederland de nummers op en zij zong er in Amerika haar partij bij. Het zijn wel échte duetten geworden.”

Nieuw nummer
Blij was ze ook dat ze een nieuw, nog niet uitgekomen nummer van Ian mocht vertalen: Summer in New York. Van de tien vertaalde nummers, nam Verheijden er vier voor haar eigen rekening. Ze ontdekte dat er al vertalingen waren van Lennaert Nijgh en Joost Nuissi. Andere vertalingen zijn onder meer van Anne-Marijn Smulders en Judith Schut. “Iedereen vraagt waarom Fly to high er niet opstaat, maar daar heb ik nog geen goede vertaling voor gevonden. Het schijnt moeilijk te zijn. Dat is meteen een oproep aan iemand die het wel lukt, haha.”

Zaterdag brengt ze haar cd ten gehore in de Studiozaal van Theaters Tilburg. Het programma begint om 20.30 uur en de entree is 15 euro. Tickets zijn verkrijgbaar via deze site. Zie ook de website Katrien zingt Janis.