Eindhoven,
07
maart
2022
|
08:41
Europe/Amsterdam

Fontys bevriest samenwerking met Russische universiteiten

De aanval van Rusland op Oekraïne laat ook het hoger onderwijs niet koud. Universiteiten en hogescholen hebben besloten de samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen in Rusland en Belarus te bevriezen. Fontys doet dat ook.

De onderwijsinstelling maakte dat vrijdag bekend. Het gaat om vier Russische universiteiten, waarmee Fontys uitwisselingsafspraken heeft.

De instelling opende ook een speciale pagina voor de huidige studenten uit Oekraïne, waarvan er meer dan veertig bij Fontys studeren op dit moment. Zij hebben grote zorgen over hun familie en de situatie in hun thuisland, blijkt uit gesprekken die de opleidingen met hen hadden.

Er zijn ook 34 Russische en tien Wit-Russische studenten bij Fontys. Voor hen geldt de steun ook, evenals voor studenten van aanpalende landen en medewerkers uit genoemde landen die bij Fontys werken. Zij hebben allen veel onzekerheid over de situatie thuis.

De studenten kunnen zowel psychische als praktische hulp krijgen. Ook staat er veel informatie op de pagina. Onder meer over reizen naar Rusland, wat nu via directe vluchten niet meer mogelijk is. 

Verzoek kabinet
Vrijdag kwam van het kabinet het verzoek aan universiteiten, hogescholen en academische ziekenhuizen hun formele samenwerking met Rusland en Belarus te bevriezen. Tegelijkertijd steunen ze getroffen studenten en medewerkers.

Duitsland, Denemarken en de Europese Commissie gingen Nederland voor.  Nederlandse universiteiten en hogescholen steunen de lijn van het kabinet. Hetzelfde geldt voor onderzoeksfinancier NWO en wetenschapsgenootschap KNAW. Maar ze betreuren de gevolgen voor het onderwijs en onderzoek.

'Onderzoek floreert door internationale samenwerking Onderwijsminister Robbert Dijkgraafen de open uitwisseling van kennis, inzichten en ideeën', staat in de reactie. ‘Daarom nemen wij niet alleen deze maatregelen, maar ondersteunen we ook de Russische en Belarussische onderzoekers, docenten, studenten en organisaties die zich uitspreken tegen de invasie in Oekraïne.’

Miljoen euro
Er studeren 917 Oekraïense en 1.653 Russische studenten in Nederland, plus een paar Belarussische studenten. En werken bovendien enkele honderden Oekraïense, Russische en Belarussische medewerkers bij de kennisinstellingen.

Minister Robbert Dijkgraaf van OCW waardeert de hulp aan getroffen studenten en medewerkers. Voor de steun aan deze mensen stelt het kabinet voor dit moment een miljoen euro ter beschikking.

Russische en Belarussische studenten, docenten en onderzoekers die in Nederland zijn, kunnen dus hier blijven. Nederlandse studenten in Rusland en Belarus krijgen het dringende advies naar huis te komen, als dat veilig kan.

Boycot
De boycot betekent onder meer dat er geen geld van de Nederlandse instellingen naar Rusland en Belarus gaat en dat er geen data en kennis meer worden uitgewisseld. Er worden bovendien geen nieuwe samenwerkingsprojecten gestart.

Bij wetenschappelijke evenementen worden deelnemers van Russische en Belarussische instellingen uitgesloten. Onderzoekers van Russische of Belarussische instellingen worden ook niet meer uitgenodigd als referent of commissielid bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen. 

Overigens roept minister Dijkgraaf van OCW alle kennisinstellingen op om extra waakzaam te zijn op het gebied van cybersecurity en kennisveiligheid. Gisteren werd bekend dat Russische hackers al tientallen Nederlandse routers hebben gekraakt. [Petra Merkx, HOP]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.