Eindhoven,
07
maart
2022
|
15:36
Europe/Amsterdam

Fontys-acties voor Oekraïne

Kleding, houdbare etenswaren, toiletartikelen, oude dekens. Het is allemaal van harte welkom op verschillende Fontyslocaties in Eindhoven. Studieverenigingen én opleidingen zijn inzamelingsacties gestart voor slachtoffers van het oorlogsgeweld in Oekraïne. Journalistiek heeft woensdag een speciale uitzending.

Charlotte Teunisse, derdejaarsstudent Toegepaste Psychologie, is het brein achter een van de initiatieven. Toen zij het deprimerende nieuws over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op het nieuws zag, begonnen haar handen te jeuken. Ze wilde iets doen. Móest iets doen. 

Topsy
“Ik ben gaan onderzoeken wat andere mensen doen om slachtoffers van de oorlog in Oekraïne te helpen en kwam zo op het idee van een kledinginzameling”, vertelt ze. Online stuitte ze op Van Rooy, een transportbedrijf uit Son en Breugel met vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne. Voor hun families wordt kleding ingezameld en daar wil Charlotte een steentje aan bijdragen door Fontysstudenten erbij te betrekken.  
Charlotte
“Ik heb Topsy ingeschakeld, de studievereniging van de opleiding Toegepaste Psychologie in Eindhoven, en daar reageerden ze meteen heel enthousiast", vervolgt Charlotte. “Via Instagram heb ik een oproep geplaatst. Er komen veel leuke berichten binnen.”

Enthousiast
Het Topsy-hok op de Fontyslocatie aan de Rachelsmolen is vanaf vandaag omgedoopt tot een verzamellocatie. Iedereen die kleren wil doneren, kan deze hier de komende twee dagen kwijt. 

“Ik verwacht dat het snel gaat. Zelf heb ik al twee volle tassen klaarliggen en ik heb van anderen gehoord dat ze ook flink aan het uitzoeken zijn.”

Woensdag stapt Charlotte met alle ingezamelde kledingstukken in de auto. Op naar Van Rooy. “Ik denk al na over nieuwe ideeën, wil graag meer doen. Het is heel heftig wat er in Oekraïne gebeurt. Dat dit in deze tijd nog kan... Onmenselijk.”  

Watoto
Wie geen kleding maar wel andere spullen wil doneren, kan bij studievereniging Watoto terecht. In een speciale ruimte aan De Lismortel 25 worden oude dekens en toiletartikelen ingezameld. ‘Ook lang houdbaar eten is welkom’, klinkt het in een oproep op Instagram. ‘Wij hopen op betrokkenheid van jullie om zo hopelijk een verschil te kunnen maken.’ 

In de centrale hal van het R3-gebouw aan de Rachelsmolen in Eindhoven staat ook een donatiebox. Daar kan men tot en met vrijdag babyspullen, toiletartikelen, medicijnen en slaapzakken inleveren.

Oekraïne-dag
Fontys Hogeschool Journalistiek organiseert deze week een Oekraïne-dag. Het reguliere onderwijs is tot en met woensdag geschrapt zodat studenten van alle studiejaren aan items voor een live uitzending kunnen werken. 

Woensdag wordt er vervolgens  in de aula van de FHJ in Tilburg verslag gedaan van alles wat met de oorlog te maken heeft.  Dat is hier te volgen. [Karen Luiken]