Eindhoven,
06
juni
2023
|
09:14
Europe/Amsterdam

“Flexwerk hoort bij studentenleven”

Studenten hoeven geen vastigheid te hebben op de arbeidsmarkt, vindt minister Karien van Gennip (Werkgelegenheid). Flexwerk hoort gewoon bij je studietijd, zei ze in de Tweede Kamer.

Er komen nieuwe regels op de arbeidsmarkt. Nul-urencontracten gaan bijvoorbeeld verdwijnen en werknemers krijgen sneller een vast contract. Alleen gelden die nieuwe regels niet voor studenten met een bijbaan. Jongeren worden niet uitgezonderd, legde de minister uit, maar studenten en scholieren wel. Eenmaal klaar met studeren gelden dezelfde regels voor iedereen.

Van Gennip is niet van plan om studenten alsnog extra bescherming tegen flexwerk te geven. “Ik vind dat het bij die levensfase hoort. Werkgevers hebben soms een blik studenten nodig, of het nou om vakkenvullers gaat of om werk in de horeca.”

En hoe je checkt of iemand inderdaad student is? “Het criterium is dus een inschrijving bij een universiteit of zo”, zei de minister. “Dat is nog niet zo makkelijk voor werkgevers, maar daar gaan we iets op vinden.”

Van studenten is de ‘hoofdactiviteit’ hun opleiding, antwoordde Van Gennip, en ze hebben volgens haar een bijbaan van maximaal zestien uur gemiddeld per week. “Iemand die in de avonduren een extra opleiding volgt maar gewoon veertig uur werkt, is natuurlijk geen student meer.” [HOP]

 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.