Opleiding schrapt vlees deels van menu na 'smeekbede' docent
Niet al zijn collega’s zijn er blij mee, maar docent Eric Verouden heeft het management van Fontys Hogeschool Kind en Educatie toch zo ver gekregen: vlees wordt uit het keuzemenu geschrapt wanneer er vanuit de FHKE wordt besteld en betaald.
Veertig jaar lang is Verouden al vegetariër. Net zo lang als hij heeft gewacht met het versturen van het verzoek dat hij nu bij het management van Fontys Hogeschool Kind en Educatie heeft neergelegd. Of het aan zijn lange wachttijd heeft gelegen, weet hij niet. Misschien is het omdat de wereld in de afgelopen jaren zoveel duurzamer is geworden. Hoe dan ook: zijn mail heeft z’n vruchten afgeworpen.
‘Met deze mail heb ik ruim veertig jaar gewacht’, zo valt te lezen in het bericht dat hij voor de zomervakantie naar het management van FHKE stuurde. ‘In 1975 ben ik gestopt met het eten van dieren. Toentertijd was dat nog niet zo wijd verbreid. De kennis over het landbouwbeleid en de desastreuse gevolgen voor de ecologie was bekend, maar nog in handen van idealisten en niet in rapporten van wetenschappers.’
Zijn brief gaat verder: ‘De wetenschappelijk onderbouwde rapporten van het IPCC (meest recente april 2022) spreken een duidelijke taal en geven tegelijkertijd tegenwicht tegen pessimisme: je kan echt zelf wat doen. Best werkende suggestie voor het voorkomen van de stijging van de temperatuur op aarde: verminder vleesconsumptie!’
Hamburgers van linzen
De wereld staat er inmiddels anders voor dan vijftig jaar geleden, stelt Verouden. “Het is veel makkelijker geworden om vegetariër te zijn. Ik ben ooit nog kok geworden omdat we vroeger zo weinig keus hadden en ik daardoor zelf goed heb leren koken. Ik maakte hamburgers van linzen en bonen. Voor zelfgemaakte paté gebruikte ik Japanse ingrediënten. Het was allemaal heel exotisch.”
Tegenwoordig hoef je geen kilometers meer te rijden voor een toko met de juiste producten. Uren zoeken naar een restaurant met vegetarische opties is verleden tijd. “En in de schappen van de supermarkt houdt het niet op. Als je yoghurt, kaas of melk wilt mijden, heb je veel keuze. De rekken liggen vol met voedsel zonder dierenbemoeienis. Dus waarom kan dat bij Fontys niet, dacht ik toen.”
Wereld brandt op
Het doel van Verouden is duidelijk: de vleescomsumptie verminderen. Het liefst op de hele wereld, maar nu – om te beginnen – eerst bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie. “Ik leid mensen op tot kleuterleraren op basisscholen. Maar dan moeten er straks nog wel basisscholen zijn. We branden de aarde op dit ogenblik erg snel op. Je kan dat remmen door minder vlees te eten, dus waarom zouden we dat bij Fontys niet doen?”
De docent ging niet over één nacht ijs bij het maken van de keuze om zijn voorstel bij het management neer te leggen. En daar had hij zo zijn redenen voor. “Ik wist niet of ik in dat krachtenveld wilde staan. Voor de zomervakantie besloot ik het gewoon te doen en heb ik de mail verstuurd. Weken later was het besluit al gemaakt: FHKE gaat vlees schrappen wanneer er eten vanuit het instituut wordt besteld. Op studiedagen bijvoorbeeld. Of tijdens de kunstenweek.”
Verouden kreeg veel reacties op het besluit. Positieve, maar ook negatieve. “Sommige collega’s willen zelf bepalen wat ze eten, andere waren het vooral oneens met de besluitvorming van het management. Ze hadden het er graag nog even met z’n allen over gehad. Ik reageer daar stoïcijns op. Ik heb alle argumenten al een keer voorbij zien komen. Als ik overal een reactie op moet geven…”
De leraar wil vooropstellen dat hij het eten van vegetarisch voedsel niet wil afdwingen. Hij wil slechts zijn steentje bijdragen aan een betere wereld. ‘Dat vegetarische mannetje worden’ is het laatste wat hij wil. Bewustwording moet in stappen gebeuren, dat zie hij zelf ook in. “Ik wil de aarde achterlaten in een betere staat dan waarin ik ‘m heb gevonden. En ik kan je vertellen: dat is best een opgave. Fontys zou een handje kunnen helpen door overal waar de instelling eten bestelt, dat vegetarisch te doen.” [Karen Luiken]
En waarom zou biologisch vlees wel rechtvaardig zijn om in grote aantallen vlees te nuttigen? Ook dat kost nog steeds veel uitstoot..
We zouden daarom eigenlijk altijd vooruit moeten lopen op maatschappelijke veranderingen en/of knelpunten. Goed dat Nus Waleson en management dat ook zo zien. :)