Eindhoven,
22
september
2022
|
16:29
Europe/Amsterdam

Opleiding schrapt vlees deels van menu na 'smeekbede' docent

Niet al zijn collega’s zijn er blij mee, maar docent Eric Verouden heeft het management van Fontys Hogeschool Kind en Educatie toch zo ver gekregen: vlees wordt uit het keuzemenu geschrapt wanneer er vanuit de FHKE wordt besteld en betaald.

Veertig jaar lang is Verouden al vegetariër. Net zo lang als hij heeft gewacht met het versturen van het verzoek dat hij nu bij het management van Fontys Hogeschool Kind en Educatie heeft neergelegd. Of het aan zijn lange wachttijd heeft gelegen, weet hij niet. Misschien is het omdat de wereld in de afgelopen jaren zoveel duurzamer is geworden. Hoe dan ook: zijn mail heeft z’n vruchten afgeworpen. 

‘Met deze mail heb ik ruim veertig jaar gewacht’, zo valt te lezen in het bericht dat hij voor de zomervakantie naar het management van FHKE stuurde. ‘In 1975 ben ik gestopt met het eten van dieren. Toentertijd was dat nog niet zo wijd verbreid. De kennis over het landbouwbeleid en de desastreuse gevolgen voor de ecologie was bekend, maar nog in handen van idealisten en niet in rapporten van wetenschappers.’

Zijn brief gaat verder: ‘De wetenschappelijk onderbouwde rapporten van het IPCC (meest recente april 2022) spreken een duidelijke taal en geven tegelijkertijd tegenwicht tegen pessimisme: je kan echt zelf wat doen. Best werkende suggestie voor het voorkomen van de stijging van de temperatuur op aarde: verminder vleesconsumptie!’

Eric VeroudenHamburgers van linzen
De wereld staat er inmiddels anders voor dan vijftig jaar geleden, stelt Verouden. “Het is veel makkelijker geworden om vegetariër te zijn. Ik ben ooit nog kok geworden omdat we vroeger zo weinig keus hadden en ik daardoor zelf goed heb leren koken. Ik maakte hamburgers van linzen en bonen. Voor zelfgemaakte paté gebruikte ik Japanse ingrediënten. Het was allemaal heel exotisch.”

Tegenwoordig hoef je geen kilometers meer te rijden voor een toko met de juiste producten. Uren zoeken naar een restaurant met vegetarische opties is verleden tijd. “En in de schappen van de supermarkt houdt het niet op. Als je yoghurt, kaas of melk wilt mijden, heb je veel keuze. De rekken liggen vol met voedsel zonder dierenbemoeienis. Dus waarom kan dat bij Fontys niet, dacht ik toen.”  

Wereld brandt op
Het doel van Verouden is duidelijk: de vleescomsumptie verminderen. Het liefst op de hele wereld, maar nu – om te beginnen – eerst bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie. “Ik leid mensen op tot kleuterleraren op basisscholen. Maar dan moeten er straks nog wel basisscholen zijn. We branden de aarde op dit ogenblik erg snel op. Je kan dat remmen door minder vlees te eten, dus waarom zouden we dat bij Fontys niet doen?” 

De docent ging niet over één nacht ijs bij het maken van de keuze om zijn voorstel bij het management neer te leggen. En daar had hij zo zijn redenen voor. “Ik wist niet of ik in dat krachtenveld wilde staan. Voor de zomervakantie besloot ik het gewoon te doen en heb ik de mail verstuurd. Weken later was het besluit al gemaakt: FHKE gaat vlees schrappen wanneer er eten vanuit het instituut wordt besteld. Op studiedagen bijvoorbeeld. Of tijdens de kunstenweek.”

Verouden kreeg veel reacties op het besluit. Positieve, maar ook negatieve. “Sommige collega’s willen zelf bepalen wat ze eten, andere waren het vooral oneens met de besluitvorming van het management. Ze hadden het er graag nog even met z’n allen over gehad. Ik reageer daar stoïcijns op. Ik heb alle argumenten al een keer voorbij zien komen. Als ik overal een reactie op moet geven…”

De leraar wil vooropstellen dat hij het eten van vegetarisch voedsel niet wil afdwingen. Hij wil slechts zijn steentje bijdragen aan een betere wereld. ‘Dat vegetarische mannetje worden’ is het laatste wat hij wil. Bewustwording moet in stappen gebeuren, dat zie hij zelf ook in. “Ik wil de aarde achterlaten in een betere staat dan waarin ik ‘m heb gevonden. En ik kan je vertellen: dat is best een opgave. Fontys zou een handje kunnen helpen door overal waar de instelling eten bestelt, dat vegetarisch te doen.” [Karen Luiken]

Reacties 1 - 11 (11)
Bedankt voor uw bericht.
Johan
13
October
2022
De mens eet al zo'n 250.000 jaar voornamelijk vet vlees van herkauwers. Zijn voorgangers 2,4 miljoen jaar lang ook. Dit blijkt uit isotopenonderzoek op botten. In vlees zitten alle voedingsstoffen die de mens nodig heeft, in hoge concentraties. Planten zitten vol (natuurlijke) gifstoffen. Veel van deze gifstoffen kan je onschadelijk maken door te koken. Let wel, vlees verhet je om externe kwalijkheden onschadelijk te maken, planten om interne schadelijkheden te bestrijden. Dat zegt toch al genoeg? Pas sinds de agrarische revolutie is de mens meer en meer planten gaan eten. In hoofdlijnen granen, die je als 100% suiker (glucose) metaboliseer. Ook het hele jaar door fruit eten is een moderne vinding die pas na de uitvinding van de koelcel plaats is gaan vinden. Ook zaadolies; koolzaadolie, raapzaadolie en zonnebloemolie enz. zijn pas na een industriele rafinering, ontgeuren & ontkleuren "eetbaar" gemaakt. Dit zijn producten die de mens nooit nooit nooit in 99,98% van zijn bestaan nooit gegeten. Al deze "moderne" fratsen zouden nu het gezondste zijn wat de mens kan eten? Dat gelooft iemand die daar 2 minuten over nadenkt toch niet. Ja je kunt "overleven" op planten, maar je gaat pas leven als je vlees eet. Met granen kun je veel mensen goedkoop voeren. Is ook altijd voor de armen geweest. Geef ze brood en spelen. Laat alles wat van zaadolie, zetmeel en suiker (allemaal plantaardig) staan in de supermarkt en je wordt super gezond. Is wel 90% van wat er in de winkel ligt.
Esse
23
September
2022
Dank je wel Eric; dat veel instituten mogen volgen!
Nick
23
September
2022
Eric, je bent een voorbeeld. Moedig inderdaad. En hoogstnodig.
Ellen van Esbroek
23
September
2022
Fantastisch Eric! Iedereen is vrij om te doen en eten wat ze willen. Maar als instituut dat zich inzet om de wereld beter te maken mag je best een sterk signaal afgeven. Hiermee leg je niemand op geen vlees meer te eten, maar wel een gezonde maaltijd zonder vlees te faciliteren. Ik zie (zeker in deze tijd met een heel breed scala aan vleesvervangers) geen nadelen, alleen maar voordelen. Well done!
Kristien Mijten
23
September
2022
Top actie, Erik! Hopelijk volgen er meer instituten jullie voorbeeld.
Michel
23
September
2022
Mooi initiatief en een moedig besluit. Wat mij betreft neemt het CvB dit besluit over voor heel Fontys. Dat zou toch een mooi signaal zijn.
Cindy
23
September
2022
Minder vlees eten zou niet moeten betekenen dat je de keuze niet meer hebt tussen vega en vlees
Willem
23
September
2022
Ik ben het volledig met je eens Cindy. Mijns inziens had men beter op biologische voeding in kunnen zetten in plaats van een dieet op te leggen, zo kan iedereen eten wat men wil maar is de herkomst van de ingrediënten ethisch en waarschijnlijk van een hogere kwaliteit.
Anoniem
28
September
2022
Waarom zou je op dit moment geen keuze meer hebben? Het gaat om enkele activiteiten, alle overige dagen van het jaar kan je privé nog steeds (helaas) oneindig veel vlees nuttigen.

En waarom zou biologisch vlees wel rechtvaardig zijn om in grote aantallen vlees te nuttigen? Ook dat kost nog steeds veel uitstoot..
Claudia
23
September
2022
Mooi initiatief! Ik ben voor. En ook benieuwd naar je recepten, Eric :)
Inge
23
September
2022
Dank je voor je initiatief, Eric. Zelf kan ik de verleiding nog niet altijd weerstaan, ondanks mijn voornemens en bewustzijn. Dit soort acties helpt om het vegetarisch eten te normaliseren. Dat gebeurt gelukkig al op meer plekken binnen Fontys: op het managementevent was de lunch ook vegetarisch. Geen centje pijn.
Jean
22
September
2022
Goede actie Eric! Graag overal zo.
Danny
22
September
2022
Goed bezig! We hebben namelijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een voorbeeldfunctie als publieke instelling die nieuwe generaties klaarstoomt voor die dynamische maatschappij.
We zouden daarom eigenlijk altijd vooruit moeten lopen op maatschappelijke veranderingen en/of knelpunten. Goed dat Nus Waleson en management dat ook zo zien. :)
Danielle
22
September
2022
Wat goed! Hoop dat meer opleidingen en diensten volgen en sowieso dat er meer vega(n) keuzes maken in de kantines en de catering.
Henny
23
September
2022
Helemaal mee eens, Danny. Fontys Pedagogiek mag van mij volgen. De onderbouwing van Eric is glashelder. Dank voor je initiatief, Eric!