Eindhoven,
15
juni
2023
|
15:43
Europe/Amsterdam

FHK-studenten verwelkomen Oekraïense nieuwkomers in Tilburg

Stel je voor. Je bent gevlucht uit Oekraïne en komt in een voor jou onbekende stad zoals Tilburg terecht. Dat kan onwennig zijn, misschien zelfs een beetje spannend. Want ga je je hier ooit thuis voelen? Studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) kunnen die garantie helaas niet geven, maar ze doen wel hun best om een handje te helpen.

Samen met ContourdeTwern, de Welcome App en het Impresariaat Kunsten verzorgen FHK-studenten deze weken meerdere evenementen om nieuwkomers - waaronder veelal uit Oekraïne afkomstige vluchtelingen en statushouders - welkom te heten in Tilburg en hen kennis te laten maken met locals. Afgelopen zondag is het maatschappelijke project afgetrapt met een concert van Aguamate, een Latijns-Amerikaans muziektrio dat bestaat uit David, Lucas en Inés. Allemaal studenten van de FHK. 

Alex HappenThuis creëren
“Een van hun drijfveren is om een stukje thuis in Nederland te creëren. Dat staat mooi in verbinding met de nieuwkomers in Tilburg”, legt medeorganisator Alex van Happen uit. “Aguamate heeft een miniconcert gegeven en de nieuwkomers brachten lunch mee. Er is muziek gespeeld, nageborreld, gegeten en gekletst. Het was een bloedhete maar geslaagde dag.” 

Lucas van Aguamate beaamt dat door te zeggen dat hij en zijn bandleden een geweldige ervaring hebben gehad. “We zijn met onze groep begonnen om via muziek in contact te kunnen staan met thuis. Het helpt om de afstand naar ons thuisland wat korter te maken.” 

De muzikant omschrijft het als ‘een unieke ervaring’ om dit gevoel te kunnen delen met mensen wier idee van thuis opnieuw gedefinieerd wordt. De Oekraïense vluchtelingen en statushouders dus. “Op een bepaalde manier hebben we allemaal iets van onszelf opengesteld voor anderen; we hebben onze cultuur kwetsbaar gemaakt voor mensen wiens cultuur heel anders is. Het was een mooi moment van samenkomen en nadenken over wat thuis betekent.” 

Verbinding
Het tweede evenement staat gepland voor 25 juni. Dat wordt een circusworkshop. Twee weken later, op 9 juli, staat er nog een schilderworkshop op de agenda. “Elke activiteit vindt plaats bij een andere opvanglocatie in Tilburg waar Oekraïense vluchtelingen wonen. De workshops zijn in eerste instantie bedoeld voor nieuwkomers die in Tilburg terecht zijn gekomen, maar eigenlijk is gewoon iedereen welkom. Locals mogen dus ook komen. Graag zelfs. Het zou mooi zijn om de ontmoeting tussen Tilburgers en de nieuwkomers te realiseren”, besluit Van Happen. [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.