FHJ gaat samenwerken met regionale media
Wat en hoe is de mediaconsumptie van de nieuwe generatie? Dat en meer willen de regionale media graag leren van aankomende journalisten. Andersom kunnen studenten Journalistiek uiteraard heel wat opsteken van het werkveld. Dat gaat vanaf september gebeuren in het Mindlabs-gebouw aan de Spoorzone in Tilburg.
Dat fonkelnieuwe onderkomen van Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) wordt ook de thuishonk voor de eindredacties en online-redacties van de Brabantse kranten van DPG Media: Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem. Daarmee wordt het in één klap het fysieke mediacentrum van de provincie.
Tussen de bouwmaterialen in dat Mindlabs-gebouw, dat deze zomer wordt opgeleverd, was gisteren plaatsgemaakt voor een tafel waar de drie hoofdredacteuren van de genoemde kranten aanschoven om een officieel convenant te tekenen. Die overeenkomst ‘Partners in Education’ gaat veel verder en dieper dan slechts een gedeelde huisvesting.
Met het convenant wil de FHJ de samenwerking flink versterken en uitbreiden tussen de hogeschool en de mediapartners, waarbij naast de regionale dagbladen ook Omroep Brabant de intentie heeft te tekenen. In de vorm van stages, pitches en opdrachten, en wellicht soms doordat de partners producties van studenten publiceren. Al is dat laatste zeker niet het hoofddoel, zo stelde FHJ-directeur Gerrie Zwartjes.
“Voor ons onderwijs is het belangrijk dat de studenten vanaf dag één te maken krijgen met het werkveld. Zo komen ze snel te weten of de opleiding iets voor ze is. Ze kunnen door deze samenwerking een echt netwerk opbouwen en kennismaken met een heel scala aan mediavormen. En voor de partners betekent het dat ze snel onze studenten weten te vinden.”
Duizelingwekkend
Dat laatste is zeker niet onbelangrijk omdat de zoektocht naar kwalitatief goede journalisten voor dagbladen en andere gevestigde media de laatste jaren geen gemakkelijke was. Met deze samenwerking, die als het aan de FHJ ligt op termijn een landelijke uitbreiding krijgt, komen de mediabedrijven al vroeg in contact met de medewerkers van de toekomst.
En dat is belangrijk, schetste ook Lucas van Houtert. Volgens de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad is de journalistiek in luttele jaren tijd heel erg veranderd. “Als ik zie wat er de afgelopen jaren allemaal anders is geworden, dat is duizelingwekkend. Ik denk dat zelfs veel docenten van de FHJ niet weten hoe groot die veranderingen zijn.”
Daar valt dus winst te halen. Maar ook andersom, zo bleek uit het ‘Journalistiek Dilemmaspel’ dat de drie hoofdredacteuren kregen aangeboden.
Dat spel is ontwikkeld door studenten Floortje Steigenga en Fleur Hendrickx, samen met het lectoraat van FHJ. Het zet journalisten aan het denken over hun manier van denken en werken, met name als het gaat om diversiteit en inclusiviteit.
Hoofdredacteur John van den Oetelaar van het Eindhovens Dagblad reageerde meteen enthousiast. Hij is lid van een werkgroep bij DPG Media die zich precies daar ook mee bezighoudt. “Kom maar eens praten”, nodigde hij de makers meteen uit. [Jan Ligthart]