Tilburg,
20
juni
2017
|
21:45
Europe/Amsterdam

Festival Mundial krijgt primeur dj-robot

Studenten Fontys maken winnend ontwerp

Weg met de dj, die alle aandacht tijdens een dancefeest naar zich toetrekt en wiens muziekkeuze jou maar net moet bevallen. Hoe cool zou het zijn als jij zelf mede kunt bepalen wat bezoekers te horen krijgen?

Dat is in het kort Archy: een concept dat door drie studenten van Fontys Academy for Creative Industries (ACI) in Tilburg is ontwikkeld voor clubs. In die stad wordt dit komend weekend in de praktijk getest tijdens Festival Mundial.

De drie derdejaarsstudenten, Kevin van Bodegom, Remy van den Hurk en Niels Veen, ontwikkelden dit idee in het kader van de minor Dance Industry van Fontys ACI. Het komt erop neer dat bezoekers bij de ingang hun muzieksmaak kunnen invoeren in een computer. Aan de hand van die gegevens kan Archy uitvogelen wat er moet worden gedraaid. Via een heat map houdt de dj-robot bovendien in de gaten of er wordt gedanst, of dat het publiek juist staat te kletsen. Ook daar wordt de muziek op afgestemd.

Sociale aspect
Het drietal, dat bij Fontys ACI de opleiding International Event, Music & Entertainment Studies volgt, heeft een duidelijk doel voor ogen: het clubleven herstellen door de focus op de dj te elimineren en te verleggen naar de gezelligheid, het sociale aspect van clubben. Om samen met je vrienden een fantastische avond te beleven en hopelijk nieuwe mensen te leren kennen. Aan de hand van de big data van de bezoekers zelf, kan Archy voorspellen wat zij willen horen.

De minor die de studenten volgden, werkt met cases van opdrachtgevers uit de dancewereld. De eerste van dit semester was afkomstig van twee festivals, Together in Boston en DIT in Eindhoven. Beide formuleerden de vraag hoe de toekomst van de clubcultuur eruit ziet. Bijbehorende opdracht luidde: schrijf hiervoor een creatief innovatief concept. Van de zes projectgroepen kwam die van Kevin, Remy en Niels als winnende uit de bus.

Naar Boston
De prijs was niet misselijk. Samen met minor-coördinator Mark van Bergen mochten de drie hun Archy-concept in mei pitchen bij festival Together in Boston. Dat ging uiteindelijk prima. Vooraf waren ze bevreesd voor weerstand van de aanwezige 'techneuten' en muziekliefhebbers, ook al omdat er in de zaal meerdere dj's present waren. Maar die waren juist heel open en gaven veel feedback om Archy verder te optimaliseren.

Komend weekend kan tijdens Festival Mundial worden beoordeeld of dit is gelukt. Zowel op zaterdag als zondag is Automated by Archy vanaf 16.00 uur er te vinden in de ruimte The Mix. (TD)