Eindhoven,
28
februari
2018
|
16:59
Europe/Amsterdam

Erik-Jan Stroetinga blaast stoom af in zijn schuurtje

"Fantastisch hoe water, olie en vuur een levenloze materie laten ademen"

De vader van Fontys-docent Erik-Jan Stroetinga kreeg bij zijn pensionering een draaibank cadeau en een stoomlocomotief om te bouwen. Daarmee begon een passie in de familie. "We hadden geen idee wat we ermee moesten doen, maar vonden het wel interessant." Bij de oprichting van Stoomgroep Zuid in 1980 was Erik-Jan een van de eerste leden.

Inmiddels telt de hobbyvereniging uit Eindhoven 89 leden. En ook de derde generatie Stroetinga is lid van Stoomgroep Zuid. "Mijn zoon Martin reed op zijn vijfde al zelfstandig op een treintje en wist precies hoe hij die moest bedienen. Het is hem met de paplepel ingegoten", lacht Stroetinga.Stoomlocomotief van Erik-Jan Stroetinga

Elf jaar
Stroetinga heeft een schuurtje achter zijn huis, waarin hij kan hobbyen. Vol trots vertelt hij over zijn eigen werkende stoomlocomotief. "Hij is net af, na elf jaar. Ik heb een fulltime baan, dus werkte vooral in de avonduren nog aan mijn projectje." De stoomlocomotief is gebouwd op schaal 1 op 8 en weegt honderd kilo. "Nee die staat nu zeker niet meer in de schuur", lacht Stroetinga. "Die heeft een plekje in de huiskamer gekregen, in een kast die ik daar speciaal voor heb gemaakt."

Seizoen
Het seizoen voor de modelbouwers gaat nu beginnen, op 18 maart is de aftrap met de internationale Voorjaarsstoomdag. Stoomgroep Zuid heeft hem georganiseerd. Uit binnen- en buitenland komen liefhebbers naar Loon op Zand om hun stoomlocomotief te tonen of om kennis en materiaal te delen. "Ik ga dit seizoen een hele toer door Nederland maken met mijn stoomlocomotief", zegt Stroetinga. "Van Leek in Groningen naar Utrecht, Den Haag en Breda. Ook ga ik nog de grens over naar Turnhout. Vanaf oktober, wanneer het seizoen er op zit, ga ik terug mijn schuurtje in om weer te bouwen. Deze hobby werkt verslavend. Je wilt namelijk altijd meer."

Dit is het mooie aan zijn hobby: "Een stoomlocomotief begint als een hoopje levenloze materie. Op basis van Martin en Erik-Jan Stroetingaalleen water, olie en vuur komt het tot leven, zoals een mens. Het materiaal ademt en de bewegende onderdelen zie je ook, want die zitten aan de buitenkant. Je hoort het, het borrelt en blaast. Fantastisch", vertelt Stroetinga. "Daarnaast ben je in 3D technische problemen aan het oplossen, zodat de stoomlocomotief ook daadwerkelijk kan rijden. Je beloning is dan dat hij uiteindelijk werkt. En dat geeft je weer een winnaarsgevoel. Je hebt het echt helemaal zelf gecreëerd."

Win-win
Stroetinga is docent Productie Technologie. Ook zijn zoon Martin is techniekdocent aan Fontys. Nog twee leden van Stoomgroep Zuid zijn werkzaam bij Fontys. "Het is een hele mooie combinatie zo", zegt Stroetinga. "Naast ons werk zijn wij dus graag met techniek bezig. En omdat wij docent zijn, kunnen wij goed verhalen overbrengen. Tijdens evenementen van Stoomgroep Zuid komt dit goed van pas, om meer jongeren enthousiast te maken voor een techniekstudie." [Renée de Kruif]