COLUMN, Tina ten Bruggencate,
25
april
2023
|
09:32
Europe/Amsterdam

Ergeren aan het koningshuis

Er zijn een aantal dingen waar ik me enorm over kan opwinden, bijvoorbeeld het (huidige) hbo-onderwijs, bestuurders en managers, vuurwerk en zo nog een aantal zaken die ik jullie zal besparen.

In mijn ergernis top drie staat het koningshuis. Met studenten spreek ik wel eens over wat zij van het koningshuis vinden. De meeste studenten vinden het achterhaald en hebben er niet zoveel mee. “Het is niet meer van deze tijd” zeggen ze. Mijn republikeinse hart maakt dan verheugd een sprongetje.

De persoon van Willem Alexander helpt natuurlijk niet erg om de populariteit van de monarchie en het koningshuis te vergroten. In onderzoek van de IPSOS blijkt dat de tevredenheid over de koning en de monarchie nog nooit zo laag is geweest.

Willem Alexander belichaamt iets wat ik wel vaker om me heen zie en waar ik enigszins gevoelig voor ben, namelijk onterechte arrogantie. Arrogantie is natuurlijk nooit een mooie menselijke eigenschap, maar soms heeft iemand bepaalde talenten of eigenschappen waar je best trots op mag zijn. Willem Alexander heeft deze bijzondere talenten, eigenschappen of charisma niet, maar wel het idee dat hij boven zijn onderdanen staat. Om Theo Maassen te citeren: “Als hij niet in de koninklijke familie was geboren, was hij waarschijnlijk manager van de Jamin geweest” Eerlijk gezegd vind ik dat nog wat hoog gegrepen.

In alles wat hij doet, straalt hij uit dat hij liever niet de lasten maar wel de lusten van het koningschap wil. Paleizen, speedboten, vakantiehuizen, jagen op het Loo, dat is allemaal oké, maar omgang met het volk en de media, dat liever niet.

Na het lezen van een aantal boeken, waaronder Oranje Zwartboek van Gerard Aalders, werd ik weer eens bevestigd in hoe bizar het is dat er een Koningshuis bestaat. Vooral gezien een lange geschiedenis van corruptie (prins Bernard), seksuele schandalen (ook weer prins Bernard) en een obsessie met (belasting)geld (iedereen in de koninklijke familie, waarbij vastgoedprins Bernard junior de kroon spant.).

En vooruit Koningsdag heeft dan wel weer iets gezelligs, maar dat ligt dan vooral aan de gezellige vrijmarkten, het oranjebitter en de leuke onderdanen van Nederland. Dus wat mij betreft wordt Koningsdag omgedoopt tot Bevolkingsdag. Dan kan Amalia gewoon lekker gaan studeren/op kamers en hoef ik me niet elke keer te ergeren aan de koning.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Chris
28
April
2023
Je kunt wel als rasechte hollander altijd mopperen over vanalles en nog wat maar de koning bijvoorbeeld doet nog iets voor het land. Dat kun je van de arrogante overbetaalde mannelijke prof voetballers niet zeggen. Die worden als " helden" binnen gehaald maar doen niets anders als hun eigen zakken vullen. Typisch slecht voorbeeld voor de jeugd.
Varsha Doelam
13
May
2023
Wat een domme vergelijking. Voetballers zijn geen ongekozen,onschendbare via erfopvolging aangestelde staatshoofd die zich kunnen bemoeien met onze wet/politiek of die samen met hun familie royaal teren op de belastingbetaler. Zij verdienen hun belastbare inkomen met hun unieke talenten en zijn vaak betere ambassadeurs van ons land dan Oranjes. Ooit gehoord van Johan Cruyff foundation? Zo zijn er meer spelers die veel meer terug geven dan die Oranjes die alleen maar krijgen, zelfs in tijden van crisis. De spelers komen vaak uit arme gezinnen, en met hard werken ontsnappen uit armoede is een beter en inspirerender voorbeeld dan geboren worden in een rijke elite familie. Er zijn in het buitenland verschillende straten vernoemd naar NL coach/speler, geen enkel land (dat geen voormalig kolonie is) heeft iets vernoemd naar een Oranje, of naar Willem de Laatste. Waarom ook, het enige wat die man heeft gedaan is de geboorteloterij winnen, en zijn positie gebruiken voor eigengewin. Als we ikzelf echt een democratie willen noemen, moeten we de monarchie afschaffen.
LOLU
21
January
2024
haha wat een laf onderdanig persoon ben jij, doet nog iets a 1.1 miljoen per jaar belastingvrij. Jij bent het probleem.