door Tina ten Bruggencate,
11
oktober
2023
|
10:11
Europe/Amsterdam

Eren en (her)denken

Samen met een vriendin maakte ik een aantal weken geleden een trip down memory lane, op de fiets. We fietsten naar onze oude middelbare school in Amersfoort en naar het dorp waar we vroeger woonden. Bij het Eemland college, onze oude school, pauzeerden we op het muurtje waar we vroeger altijd op zaten en waar we voornamelijk onze verliefdheden met elkaar bespraken.

Er leek weinig veranderd aan het schoolgebouw. Er was wel een nieuwe loopbrug tussen twee gebouwen. De Jos Buurlagebrug. Jos Buurlage was vroeger mijn leraar Nederlands. Ik vond hem best eng, hij was streng en had een norse blik. Maar wat was hij een goede leraar Nederlands. In 6 vwo zag ik hem voor het eerst glimlachen bij een mondeling tentamen dat ik had. Ik denk dat op dat moment mijn liefde voor taal en lezen is begonnen.

Ik snapte die loopbrug dus, deze eer voor hem. Ik ken nog een hele goede en betrokken docent die al meer dan twintig jaar met veel passie zijn vak uitoefende. Misschien af en toe een brompot. Maar een brompot met het hart op de juiste plek en met een onmiskenbare liefde voor onderwijs en studenten.

Iemand die jarenlang rustig zijn werk deed, maar toen hij zag dat het niet goed ging met het onderwijs aan de bel trok. Eloquent, scherp en geestig. Dat leert mij trouwens weer dat juist de brompotten vaak een groot en loyaal hart hebben. Don’t judge a book by it's cover.

Voor deze collega denk ik niet aan een loopbrug, maar aan een bibliotheek of kenniscentrum. Een plek binnen Fontys van rust, contemplatie en boeken, heel veel boeken. Een centrum om te lezen, leren en te (her)denken: Het Ewoud Jansen Kenniscentrum.

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Petra Pullens
13
October
2023
❤️
John Lousberg
11
October
2023
Mooie en ontroerende column.
Henk Verhoeven
11
October
2023
Dat zou heel mooi zijn voor Ewoud.