COLUMN, Roos Vervoort,
04
september
2023
|
09:10
Europe/Amsterdam

Erbij zijn is meemaken

Een uitspraak die ik regelmatig hoor is ‘Erbij zijn is meemaken’. Dan gaat het meestal over de feesten en stapavonden die we als studenten veel hebben. Deze week werd duidelijk dat ‘erbij zijn is meemaken’ dit collegejaar nog wat op gang moet komen, maar het nieuwe jaar is dan ook nog jong. 

Op social media zag ik een bericht voorbijkomen van het televisieprogramma College Tour over de bekendmaking van de gasten voor het aankomende seizoen. Dilan Yeşilgöz-Zegerius is een van de gasten. Zij is de opvolger van Mark Rutte als politiek leider van de VVD, momenteel nog de grootste partij in de Tweede Kamer. 

Ik kon dan ook de verleiding niet weerstaan om me aan te melden om bij de opnames in Leiden van deze aflevering van College Tour te zijn en stuurde een appje rond onder medestudenten om mee te gaan. Echt veel animo was er zo aan het begin dit jaar nog niet. Iedereen zit nog wat in de vakantiemodus. Terwijl het hier toch echt gaat om een mogelijk eerste vrouwelijke premier van Nederland. Hoe uniek is dat, ook als je niet van de VVD bent. 

Als toekomstig docent geschiedenis ben ik een groot voorstander van actief deelnemen aan de democratie, bijvoorbeeld door te gaan stemmen. Het gaat tenslotte over ons land en belangrijke zaken die ook leerlingen en studenten aangaan, zoals bestrijden van armoede, klimaat, onderwijs en studiefinanciering. Belangrijk dus om komende herfst de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen goed door te nemen. 

Nu is het moment om niet alleen te zeuren over alles dat niet goed is maar er ook wat aan te doen door in november je stem uit te brengen. Er valt echt wat te kiezen want Pieter Omtzigt doet ook mee met zijn partij Nieuw Sociaal Contract en dan is er nog die combinatie van Groen Links en de PvdA, en de BBB, die de grootste werd bij de Provinciale Statenverkiezingen maar vooralsnog (net als Pieter Omtzigt) één zetel heeft in de Tweede Kamer.  

Veel zittende Kamerleden vertrekken en met alle veranderingen onder de politieke partijen is er sprake van een heel nieuw speelveld in Den Haag. Interessante kost voor mijn lessen komend schooljaar. Er ligt een nieuw collegejaar met een hete politieke herfst in het verschiet. Dus kom maar op met dit nieuwe jaar. Ik ben er klaar voor, erbij zijn is immers meemaken. 

Roos Vervoort is derdejaars student aan de lerarenopleiding geschiedenis in Tilburg en schrijft columns voor Bron. 

Schuilt er ook een blogger of columnist in jou?

Ben jij student bij Fontys, hou je van schrijven en heb je ook nog eens een mening over zo'n beetje alles? Word dan net als Roos columnist bij Bron! 
Stuur even een mailtje met contactgegevens naar bron@fontys.nl. (PS: Je verdient er ook nog een paar centen mee…)

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Jiske Twilt
06
September
2023
Groot respect voor je Roos, om mee te doen en zo een keuze te maken in het versplinterd speelveld in politiek Den Haag. Hoop dat meerdere docenten zoals jij dit meenemen in hun lessen, zodat leerling ook weten hoe belangrijk het is om een juiste keuze te maken. Alleen mopperen op alles heeft geen zin maar meedoen wel, dan kan je ook invloed uitoefenen.
LIlian Croes
04
September
2023
Mooie oproep Roos en een zetje voor iedereen om weer in beweging te komen en méé te doen