Eindhoven,
27
juni
2022
|
12:32
Europe/Amsterdam

Elf kanshebbers op Jacques de Leeuw Prijs

“Eervol én leerzaam”, zegt oud-laureaat Roos Pierson over het winnen van de Jacques de Leeuw Prijs. Inmiddels zijn de genomineerden bekend voor de jongste editie van deze jaarlijkse prijs voor twee studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. 

De winnaars – één student in het domein kunsteducatie en één uitvoerende – krijgen een bedrag van 10.000 euro, dat ze mogen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van hun studie of carrière.

Beeld en identiteit
Oud-student aan de Academie voor Beeldende Vorming Roos Pierson kijkt dankbaar terug op haar winst van vorig jaar. “Heel eervol. Wat me vooral veel opleverde was het ondersteuningstraject waarin je samen met andere genomineerden terechtkomt, en waar je bijvoorbeeld leert pitchen voor een jury. Supervet bovendien om mensen uit andere disciplines te ontmoeten.”

Roos PiersonRoos kreeg de prijs voor een lessencyclus die ze maakte rond het beschouwen van (fotografisch) beeld. “Vanuit een spelsituatie vertellen leerlingen wat zij op de foto’s zien. Kijkend naar een foto, zien we allemaal iets anders. Dat komt door je eigen beleving, bijvoorbeeld door waar je mee bezig bent of een herinnering aan vroeger. Stiekem beschouw je, kijkend naar zo’n foto, gewoon jezelf.” Dit principe helpt volgens Roos bij een belangrijk en actueel thema als identiteitsvorming van kinderen.

Geldbedrag
De gewonnen 10.000 euro gaat ze inzetten om haar lessencyclus verder toe te spitsen. “Uiteindelijk wil ik lespakketten laten maken op basis van mijn concept. Vanuit educatieve uitgeverijen kwamen daarvoor al aanvragen.”

Maar ze heeft nog een bestemming. “Ook wil ik nieuw fotomateriaal hebben dat ik kan gebruiken. Ik ben fotograaf en eigenlijk ben ik mezelf tijdens corona een beetje verloren in het aannemen van zakelijke opdrachten. Komende tijd ga ik reizen om mezelf opnieuw te ontdekken. Mede door het geldbedrag dat aan de prijs is verbonden voel ik de vrijheid die stap te zetten.”

Zonnetje
Yulia Hartog, inmiddels klaar met haar studie Muziektheater, is één van de genomineerden voor dit jaar. 
Yulia Hartog“Ik ben blij verrast. De jury kenschetst mij als een harde werker op de achtergrond. Kennelijk ben ik een beetje bescheiden. Aan het eind van mijn studie kom ik zo toch nog lekker in het zonnetje te staan.”

Als student Muziektheater (dat vooral focust op musical) blijft techniek voor haar de basis. “Ik hou ervan dat het ambacht klopt. Mensen die een kaartje kopen voor een voorstelling moeten zien dat het knettergoed is uitgevoerd en zo worden mee getrokken in een verhaal. Je mag niet worden afgeleid door een zanger die een noot niet haalt.” 

Daarbovenop komt dan de interpretatie van de acteur. “Jezelf vanuit die technische basis volledig geven. Toen ik begon aan deze opleiding waren dat voor mij nog twee gescheiden aspecten: techniek en overgave. In de vier jaar bij FHK ging het langzaam in elkaar over en werd het een mooi rond geheel.”

De prijsuitreiking van komende donderdag ziet ze onbevangen tegemoet. “Fantastisch als ik win, maar ik gun het iemand anders net zo goed. Ook de nominatie voelt als waardering.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.