COLUMN, Rens van der Vorst,
25
augustus
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Einstein zou het wel weten

Npuls is een nieuw programma om het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen van digitalisering beter te benutten. Er zijn honderden miljoenen beschikbaar. Surf is al lekker bezig. Er zijn transformatiehubs, pilothubs en schrijfteams. Startdocumenten propageren een wendbaar werken aanpak, om zo continu in samenwerking met het veld te komen tot validatie van de juiste aanpak. Dat kan niet fout gaan.
Of wel?

In de afgelopen 15 jaar zijn miljarden geïnvesteerd in onderwijstechnologie. Daarnaast kwam allerlei ‘gratis’ technologie beschikbaar. Smartphones, TikTok-leraren, Wikipedia, MS-Teams, ChatGPT en nog veel, veel meer.

Maar heeft al die digitalisering ook iets opgeleverd?
·         Zijn studenten gelukkiger geworden?
·         Is onderwijs goedkoper geworden?
·         Is onderwijs beter geworden?
·         Kun je sneller je diploma halen?
·         Hebben docenten alle tijd voor hun vak en de student?
·         Hebben ZZP-ers, consultants en IT-bedrijven er veel geld aan verdiend?

De antwoorden zijn: Nee. Nee. Nee (zeker niet als je De Volkskrant leest). Nee. Hahaha, nee! En ja.

Miljardeninvesteringen in digitalisering hebben het onderwijs niet beter gemaakt. Of bent u van mening dat het nóg slechter zou zijn geweest zonder al dat geld? Nee, toch?

Hoe kan dat? Laten we het een slim iemand vragen: Einstein. Die zei naar verluidt ooit: “Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen en dan verschillende uitkomsten verwachten.” Zo bezien is Npuls waanzin. Einstein zou, denk ik, smartphones en ChatGPT willen verbieden in het onderwijs. Gewoon om eens wat anders te proberen.

Ik weet niet of het beter is. 
Het is in ieder geval wel een stuk goedkoper.  

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het dit jaar verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.