Eindhoven,
09
december
2022
|
09:27
Europe/Amsterdam

Eindhoven krijgt eigen studentenvakbond

Hoewel Eindhoven al jarenlang bekendstaat als een van de grootste studentensteden, ontbreekt er nog altijd een eigen studentenvakbond. Maar daar komt eindelijk verandering in. Applied Physics-studente Veronique van Dijk start samen met twee studentes van de TU/e de Student Union Eindhoven. “Deze vakbond komt alle studenten ten goede.”

De aanleiding voor het opstarten van de studentenvakbond is volgens Veronique meteen een serieuze. “Ons initiatief is vorig jaar eigenlijk al begonnen als reactie op bepaalde ontwikkelingen op de TU. Daar werden klimaatactivistische studenten gearresteerd tijdens een carrièrebeurs. Ze zaten niemand in de weg, maar de TU belde zelf de politie om ze als het ware het openbare park uit te sleuren.”

De studenten werden niet alleen gearresteerd, maar ook even vastgehouden. Plus ze kregen een boete. Later werden zij echter overal van vrijgesproken omdat de politie geen recht had om ze te arresteren. “Dan heb je als student dus eigenlijk ook problemen met de TU, die dat telefoontje heeft gepleegd, maar er is op dat moment geen studentenvakbond om je te verdedigen. Dat gaat nu veranderen.”

Uitbreiden
De studentenvakbond is volgens Veronique niet alleen voor studenten van universitair of hbo-niveau. “We willen het mbo hier ook bij betrekken, maar we moeten eigenlijk nog iemand vinden die zich bij het bestuur wil voegen en hierop wil focussen.”

De 21-jarige studente houdt zich binnen het bestuur voornamelijk bezig met alle geldzaken in haar rol als interim penningmeester. Maar daar is de kous nog niet mee af. “Mensen optrommelen, posters maken, socials bijhouden, in gesprek gaan met mogelijke partners, een ledenbestand opzetten, statuten schrijven en beslissen waar we ons voor in gaan zetten behoren ook allemaal tot mijn takenpakket.”

Studieschuld, woningnood en lage lonen
De Student Union Eindhoven wil uiteindelijk grote problemen aanpakken die voor iedere student gelden. “Of je nu op het mbo, hbo of de universiteit zit, het maakt voor ons niet uit. Want het leenstel en de studieschuld, de woningnood met daarbij de uitsluiting van de energietoeslag of de lage lonen; het raakt ons allemaal.”

Veronique wil alle studenten op het hart drukken hoe belangrijk de studentenvakbond is. “Wij zijn er voor de problemen die je niet alleen op kunt lossen. En je kunt wel verwachten dat iedereen zijn of haar problemen zelf oplost, maar als we samen een vuist maken voor verandering komt ons dat allemaal ten goede.” [Noëlle van den Berg]

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.