Eindhoven,
16
april
2019
|
13:15
Europe/Amsterdam

Eindhoven Engine: vooral een TU/e-motor

Fontys moet rol nog pakken in 'nieuw Natlab'

Met een druk op de overbekende grote rode knop werd gisteren symbolisch Eindhoven Engine gestart. Een soort R&D-afdeling zoals de grote bedrijven die vroeger hadden. Maar dan voortkomend uit een samenwerking tussen de 'techniekmarkt' enerzijds en onderzoekers van TU/e, Fontys en TNO anderzijds. "In de vorm van een studententeam voor volwassenen", aldus TU/e-professor Maarten Steinbuch.

Aan vergelijkingen gisteren sowieso geen gebrek. Eindhoven Engine is bedacht aan de keukentafel, zo stelde TU/e-voorzitter Jan Mengelers, zoals dat ook ooit met Brainport gebeurde. En het initiatief werd tijdens deze kick-off vooral gespiegeld aan een illustere voorganger.

Denk aan Philips, zo stelde Steinbuch. Philips, het bedrijf waaraan hedendaags Eindhoven en omgeving zo'n beetje alles te danken heeft. En denk dan aan wat Philips als innovator zo uniek maakte: het Natlab. Waar het Natlab de aanjager was voor alle Philips-divisies, zo moet Eindhoven Engine de aanjager worden voor alle bedrijven in de Brainportregio. Waarbij die motor, de 'engine', bestaat uit teams van onderzoekers en studenten van TU/e, Fontys en TNO.

Meerwaarde
Steinbuch vertelde hoe in zijn tijd nog geen studententeams bestonden. En dat juist in die kruisbestuiving van jong en oud, ervaren en leergierig en vanuit diverse disciplines de meerwaarde ligt van Eindhoven Engine. Dat principe van overkoepelende samenwerkingen, zo stelde ook burgemeester John Jorritsma, is ook de kracht van Eindhoven en de bredere Brainportregio. 

Deelnemers aan de creatieve sessies tijdens de kick-offTijdens de presentatie in het auditorium van de universiteit was het gisteren vooral TU/e dat de klok sloeg. De rol van Fontys lijkt nu nog een heel kleine binnen Eindhoven Engine. Weliswaar was Kees Adriaanse, van het Fontys Centre of Expertise HTSM aanwezig met een stand vol innovatief toegepast onderzoek. En Fontys-voorzitter Nienke Meijer mocht ook even op het podium komen. 

Maar het waren Steinbuch, als ambassadeur van de 'innovatieversneller', en oud-alumni van de TU/e die in het auditorium namens de onderzoekers de centrale rol opeisten. Dat lijkt ook wel de juiste afspiegeling van de verhoudingen binnen Eindhoven Engine op dit moment. En TU/e zal ook leidend blijven, al was het maar omdat Eindhoven Engine als thuisbasis het Multimediapaviljoen op de TU/e-campus koos. 

Toch zal dit de komende jaren wel verschuiven, zo klonk het gisteren in de wandelgangen. Onder invloed van bedrijfsleven, TNO én Fontys zal het uiteindelijk vooral ook om praktische toepasbaarheid van innovaties gaan draaien.

Of zoals 'industrieel boegbeeld' Guustaaf Savenije, grote baas bij VDL ETG, het misschien nog het beste verwoordde: "Wat nu moeilijk is, is over vijf jaar gemakkelijk. Daarom moeten we doorlopend proberen voorop te blijven. Die push om voortdurend te innoveren hebben we dus hard nodig." 

Spionage
Savenije had toch al de spannendste speech. Hij ging in op de Chinese spionage bij ASML: "Als ik de baas was van anderhalf miljard mensen zou ik hetzelfde doen, dan zou ik het ook vooral zelf willen bouwen". 

Hij benoemde het gevaar van braindrains, ook voor Brainport Eindhoven: "Ik haat het als startups worden opgekocht door de VS of China." En hij hekelde de slimme jongens die plotseling belachelijk rijk worden door hun startups te verkopen: "Vijf miljardairs en de rest staat met lege handen, ook dat is iets waar we werk van moeten maken." 

De moeilijkste boodschap kregen alle samenwerkende partijen echter mee van Rabo-topman Wiebe Draijer. "Het is een prachtig initiatief. Maar mijn advies: verbind er een missie aan. Ooit wist NASA het voor elkaar te krijgen om in tien jaar tijd een mens op de maan te krijgen. Nu staan we voor een nog veel grotere opdracht: niet een mens maar een hele generatie op de maan krijgen, bij wijze van spreken. En ook nu moet dat eigenlijk weer binnen tien jaar. Dat zou ook de missie van Eindhoven Engine moeten zijn: dat je impact weet te maken op onze hele planeet." [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.