Eindhoven,
22
augustus
2022
|
15:56
Europe/Amsterdam

Eindelijk weer het oude normaal op Purple 2022

Met 46 activiteiten in 6 verschillende steden is Purple deze week terug in vol ornaat. “We zijn klaar voor een goed inhaalfeestje”, zegt Mandy van Baardwijk.

Het is de eerste volledige editie van de introweek sinds coronajaar 2020. “Fijn om weer vrijuit bezig te zijn met een grootschalig studentenfeest en alle sociale zaken eromheen”, vertelt Van Baardwijk. De communicatiemedewerker van Fontys Sporthogeschool verzorgt samen met projectleider Nicolette Koot de centrale onderdelen van Purple. 

Oud en nieuw 
Bij de introductie blijft veel onveranderd. Succesnummers als de Stadsdag waarop de studenten ’s woensdags kennismaken met Tilburg of Eindhoven en natuurlijk het grote Purple Festival op donderdag zijn gebleven. Dit jaar verzorgen DJ Mental Theo en muzikant/youtuber Blanks er spetterende optredens.  

Mandy van Baardwijk“Nieuw is dat we op de Stadsdagen een cultureel programma hebben”, zegt Van Baardwijk. “Dat is bedoeld voor eerstejaars die niet alleen willen feesten, maar elkaar ook op een creatieve manier willen ontmoeten. En voor internationale studenten, voor wie die culturele activiteit een extra manier is om de stad beter te leren kennen.” Tijdens de cultuurronde in de avonduren kunnen de studenten onder meer spellen doen en deelnemen aan een open mic-avond.  

Een praktische aanpassing zit hem in het polsbandje dat deelnemers deze week dragen. “Via een chip betalen studenten hun drankjes. Bovendien is in de chip je leeftijd opgeslagen. Ben je nog geen 18, dan kleurt het bandje rood als je toch alcohol bestelt.” 

 Internationals 
Eveneens nieuw is de aandacht die uitgaat naar de internationale nieuwkomers bij Fontys. Op de vrijdag is er een speciale Introduction Day op de campussen Rachelsmolen en Stappegoor. “We weten dat internationale studenten de introductieweek waarderen, maar toch behoefte hebben aan extra accenten”, licht Van Baardwijk toe. “Bijvoorbeeld meer ontmoetingsmomenten met andere internationale studenten en docenten.” 

Daarnaast leert de ervaring dat veel internationals pas in de loop van de introweek arriveren in Nederland, waardoor ze een deel van het programma missen. “Vandaar deze activiteit op de vrijdag: een laagdrempelige BBQ met DJ voor alle internationals en hun begeleiders.” 

Inclusief, open en eerlijk 
‘Inclusiviteit’ is één van de waarden die de Purple Week wil uitdragen. Een van de zichtbare uitingen daarvan is dat de communicatie rond Purple 2022 volledig tweetalig is. “Alle info, van onze site tot aan de bewegwijzering op het Purple Festival, is zowel Nederlands als Engels. Maar evengoed hebben we erop gelet dat alle informatie op de Purple-site ook kan worden beluisterd door slechtziende gebruikers.” Daarnaast is er bij de Fontys-stand op de Stadsdagen en bij het Festival aandacht voor onder meer LHBTIQ+-studenten. 

De gedwongen impasse door corona heeft volgens de organisatie niet geleid tot grote heroverwegingen rond de inhoud van Purple. “Opzet was om zo veel mogelijk terug te gaan naar hoe het eerder was”, zegt Van Baardwijk. “Zo was het nooit een optie om de campings in Eindhoven, Tilburg en Venlo niet te laten terugkeren omdat die er de voorbije jaren ook niet waren. We wilden deelnemers per se weer de mogelijkheid bieden om te overnachten. Ook dat is een deel van Purple.” [Frank van den Nieuwenhuijzen] 

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.